Film Gottland je víc než jen doslovná adaptace stejnojmenné knihy

18. srpen 2014

Gottland – film, který už brzy neuvidíte ve vašich kinech. Pět filmových esejů se totiž bude promítat převážně na místech, kde se jinak s filmovými projekcemi nesetkáte. Producent Tomáš Hrubý to vysvětluje tím, že chtěl divákům poskytnout pocit exkluzivity, protože počet projekcí bude omezen. Zároveň pro promítání vybral místa, která nějak korespondují s duchem filmu, který vznikl na motivy stejnojmenné knihy polského spisovatele Mariusze Szczygieła.

Na filmu pracovalo pět mladých českých filmařů – Viera Čákanyová, Petr Hátle, Rozálie Kohoutová, Lukáš Kokeš a Klára Tasovská. Klára, která spolu s Tomášem Hrubým a Lukášem Kokešem přišla do studia Radia Wave, si z knihy vybrala povídku o Zdeňku Adamcovi. Pro film Gottland natočila příběh mladíka, který se v roce 2003 upálil, protože nesouhlasil s tím, kam dnešní společnost směřuje. Klára svůj film pojala jako Zdeňkův filmový pomník, natáčela na místech, kde Zdeněk trávil svůj čas, a sledovala i reakce lidí, které jeho čin vyvolal. Protože všechny filmové eseje ve filmu Gottland mají i přesah do současnosti, připomíná Klára ve svém filmu i loňské desáté výročí Zdeňkova činu. Jak říká, ukazuje se, že většina lidí už na jeho upálení i na jeho vzkaz společnosti zapomněla.

Lukáš Kokeš si z povídkové knihy polského spisovatele vybral příběh zlínské továrny Baťa a obecně koncept pásové výroby, který se používá v průmyslu dodnes. Zároveň ale tenhle princip neustálého pohybu a produkce výrobků všeho druhu můžeme vztáhnout i na celý způsob života dnešní konzumní společnosti. Další povídky ve filmu Gottland se věnují Lídě Baarové, spisovateli ve službách StB Eduardovi Kirchbergerovi a dědictví Stalinova pomníku na Letné.

Film bychom dle slov jeho tvůrců rozhodně neměli vnímat jako pouhou adaptaci bestselleru polského spisovatele Mariusze Szczygieła. Dokumentaristé všechny příběhy dopsali do současnosti, všech pět filmových esejů tak není jen o historických fenoménech, ale vztahují se k životu dnešní české společnosti. Všech pět filmů je navíc pojato více či méně experimentálně, takže diváci by prý neměli čekat doslovné převedení Szczygiełova textu do filmové podoby, ale Gottland viděný osobitým pohledem pěti mladých českých filmařů a filmařek.

Film Gottland se nebude promítat v kinech, ale na místech, která se dle slov producenta Tomáše Hrubého hodí k tématům, kterými se film zaobírá. I když je tak film obrácen do současnosti, vychází převážně z historických událostí 20. století. Promítat se tak bude hlavně na historických místech se specifickou atmosférou. V Praze proto film uvidíte na Nákladovém nádraží Žižkov, v Brně v továrně Vlněna, ve Zlíně v prostoru bývalých Baťových závodů a v Ústí nad Labem v kině Hraničář.

V rozhovoru jsme kromě filmu samotného probrali i virální kampaň, které ve fiktivní anketě zjišťovala, čí pomník by lidé chtěli vybudovat na Letné. Ankety se zúčastnilo přes 100 tisíc hlasujících a před Jaromírem Jágrem těsně vyhrála Jiřina Bohdalová.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.