Filmasia: Poustevník Kim Ki-duk a ti druzí

30. listopad 2012

Kim Ki-duk a Zloději, to jsou dvě hlavní atrakce letošního festivalu asijských filmů Filmasia.

Program v pořadí osmého ročníku je oproti těm minulým kratší, i přes redukci způsobenou finančními důvody však není o pozoruhodné tituly v žádném případě nouze. Festival obsadí od 30. listopadu do 2. prosince velký a malý sál pražského kina Světozor.

Páteří festivalu je přehlídka filmů jihokorejského solitéra a poustevníka Kim Ki-duka, jehož Pieta získala letos v Benátkách prestižní cenu Zlatý lev za nejlepší film. Drama o bolestivém vztahu lichváře a ženy, která se vydává za jeho matku, představí Filmasia v české premiéře. Vedle Piety se však diváci budou moci pokochat i výběrovou retrospektivou dlouholeté stálice nezávislé scény, která rekapituluje zásadní Kim Ki-dukovy počiny od roku 2003 (mj. 3-iron, Samaritánka, Dech, Jaro, léto, podzim, zima... a jaro).

Zajímavý pohled na opačný pól jihokorejské kinematografie nabídnou Zloději, film, v němž se spojuje tradiční recept amerických lupičských krimi s dynamikou hongkongské akční školy. Hvězdně obsazený snímek režiséra Dong-hun Choie zaznamenal pozoruhodný komerční úspěch, když se ve své domovině vyšvihl s 13 miliony diváků na první místa historických žebříčků návštěvnosti.

autor: Radio Wave
Spustit audio