Filmový festival v Cannes 2016: Čelistní sání

11. květen 2016

Pokud letos jedno slovo vystihuje hlavní soutěž festivalu v Cannes, je to přetlak. Tolik renomovaných autorů a očekávaných snímků nepamatuje Azurové pobřeží už hodně dlouho. Aby vás nezahltil tok euforie i hejtů, je tu dvoumístný čelistní výsadek, který pro vás přímo na místě odsaje to nejpodstatnější a aspoň trochu uklidí ten velký filmový bordýlek.

Po loňském premiérovém nájezdu do svatostánku marnivosti a filmového debužírování cestuje letos Aleš pod přezdívkou Agassi a Vít pod falešným jménem Toni Erdmann. Pokud se podaří oblafnout letištní kontroly a najít příjemný hotýlek, budete si moci obden přečíst festivalové zápisky a záznam atmosféry, kterou autoři nasají skrz své filtry přímo na místě.

Každý druhý den očekávejte blogový příděl toho nejzajímavějšího, čeho si v Cannes Aleš Stuchlý a Vít Schmarc všimli.

Bude letošní ročník patřit velkým vysavačům cen, jakými jsou bratři Dardennové, rumunský exorcista Cristian Mungiu či americký patriarcha a samuraj (ne)všednosti Jim Jarmusch? Vydobude si narcistní wunderkind Xavier Dolan definitivně respekt filmového světa? Nebo se z řady méně známých režisérů vynoří jeden, který postaví na hlavu všechny prognózy?

Sací reflex filmově kritického magazínu Čelisti aktivován, tajné tipy umístěny do trezoru, smokingy v pozoru. Tak ať se dá na to koukat, ať se dá smát, že jo.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.