Fotky a pop: Časopis Fotograf podle Pavla Turka a Michala Nanoru

3. červenec 2015

Speciální číslo o vztahu hudby a fotky připravili jako guest editoři Pavel Turek a Michal Nanoru. Zaměřili se na současnou popovou hudbu a představují vzájemné působení a přesahy tvůrců ze světa hudby, umění i fotografie.

Vedle známých zahraničních fotografů a hudebníků – jako Björk nebo Die Antword – potkáte práci českých tvůrců. „Neřešili jsme, jestli půjde o české nebo zahraniční autory, šlo nám hlavně o to, ukázat různé způsoby práce s fotografií v populární hudbě,“ přibližuje Michal Nanoru.

„Zastoupená je dokumentární fotka, časosběr i umělecká fotografie zaobírající se hudbou, třeba od Dušana Tománka nebo Radka Brousila,“ doplňuje Pavel Turek a dodává: „Pro českou hudební scénu je jednou ze zásadních osobností fotograf Jan Ságl, z hlediska image makingu kapely The Plastic People Of The Universe. Z těch nejmladších bych zmínil fotografa Václava Tvarůžku, který je zároveň bubeníkem kapely Peleton, ten je zastoupený působivým dokumentárním souborem z hudebních zkušeben na Ostravsku, který má silný sociální náboj.“

Poslechněte si víc o tom, jak hudba ovlivňuje fotografii a naopak.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.