Fotograf Festival: Skrze žaludky formujeme krajinu

13. říjen 2016

„Tím, co konzumujeme, odkud to jídlo pochází, z jakého zdroje, ať už ze supermarketu, nebo naopak nějakého řekněme přirozenějšího zdroje, tak to má důsledek na podobu krajiny,“ zjednodušeně popisuje text Tomáše Uhnáka o lidech a krajině umělecká ředitelka Festivalu Fotograf Markéta Kinterová. Oba k nám zavítali na rozhovor, aby posluchačům přiblížili program a téma šestého ročníku akce.

„Pro letošek jsme vybrali téma Cultura/Natura, ve kterém se překrývají pojmy kultura a příroda, jak vyplývá z latinského názvu. Zní to hodně obecně a my jsme se během debat a příprav, skoro dva roky jsme se tomu věnovali, začali dostávat k podstatě věci, kde se ty pojmy překrývají. Je to nějaká zodpovědnost vůči oběma pojmům a nějaké kritické nahlížení,“ zdůrazňuje Kinterová.

Fotograf Festival letos hlásá, že příroda už není, a vyzývá ke změně chování moderní společnosti. Výstavy, přednášky, debaty a další doprovodný program můžete navštívit v řadě výstavních i docela neobvyklých míst v hlavním městě až do 8. listopadu.

„V tropickém skleníku Botanické zahrady na Albertově má takovou site specific instalaci americký umělec Mark Dofr, který se zabývá takovým syntetickým pojetím obrazů a tady byl konfrontován s trochu syntetickým přírodním prostředím,“ odhaluje lokace vybrané speciálně pro téma letošního ročníku festivalu jeho umělecká ředitelka.

Kromě nově objevených prostor pro prezentaci festivalových děl se na mapě výstav letos objevuje i galerie Tranzitdisplay, kde začátkem měsíce proběhla zásadní debata na téma Rolníci, společné statky a sklizně genů: postřehy z agrárních utopií a kde je nadále k vidění Společná sklizeň. Její koncept vysvětlil vystavující Tomáš Uhnák: „Společná sklizeň je svého druhu výstava. My tomu říkáme work in progress. Kurátorkou je Mariana Serranová, která se významně podílí na formování programu Fotograf Festivalu. Mariana a další vytvořili velmi zajímavý seznam umělců z Čech i zahraničí, mezi jinými to jsou například španělská umělkyně Asunción Molinos Gordo nebo maďarský umělec Tamás Kaszás. Vytvořili jsme společnou výstavu, která reaguje na naše individuální výzkumy. Ty se týkaly zemědělství rolníků a vůbec role umění nebo umělců v tomto sektoru.“

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.