Fotograf Festival ukazuje široké možnosti dokumentární fotky

16. říjen 2015

„Měli jsme pocit, že pojem dokument ve fotografii je potřeba zrevidovat. Každý si dokáže představit, co dokument znamená ve filmu, ale v případě fotografie nám přišlo, že vnímání dokumentu tak nějak zastarává. Tak jsme chtěli zjistit, co všechno se pod tím pojmem v dnešní fotografii vlastně může skrývat,“ vysvětluje ředitelka Fotograf Festivalu Markéta Kinterová, proč je letošní téma festivalu Dokumentární strategie.

Fotograf Festival probíhá až do 31. října a kromě celé řady výstav zahrnuje i diskuse, přednášky a projekce. „27. října proběhne na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy volně přístupná konference Máme se na co dívat?, která se mimo jiné bude věnovat velkému nebezpečí manipulace s obrazy. To je v kontextu třeba dnešní uprchlické krize hodně aktuální téma,“ říká Markéta Kinterová.

Fotograf Festival 2015 / Documentary strategies from Fotograf on Vimeo.

Na Fakultě sociálních věd se 27. října bude prezentovat také uskupení PanAut collective. Seskupení mladých fotografů a fotografek, kteří se rozhodli, že vytvoří konkurenční protipól velkým fotografickým agenturám. Jeden z členů PanAut collective například v Iráku vytvořil buňku místních fotografů, kteří přináší unikátní obrazový materiál přímo z místa. „Jejich vizuální zpravodajství vypadá často jinak než to od velkých agentur a já jsem moc ráda, že se nám podařilo je do letošního ročníku zařadit,“ uzavírá pozvánku na konferenci Markéta Kinterová.

 

IREN STEHLI Libuna a jiné eseje / Libuna and Other Essays – Dům fotografie / GHMP House of Photography / GHMP út–ne 10–18 h / Tue–Sun, 10am–6pm

Posted by FOTOGRAF FESTIVAL on 13. říjen 2015
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.