Fotograf Jiří Thýn: Veřejný prostor je v České republice zneužíván

23. červenec 2015

Jiří Thýn patří k předním postavám současné české umělecké scény. Věnuje se převážně fotografii a dvakrát byl nominován na Cenu Jindřicha Chalupeckého. Kromě vlastní tvorby vyučuje na Katedře fotografie na FAMU: „Fotit jsem začal na střední škole. Skutečně vážně jsem se ale do fotografie ponořil až později. Zjistil jsem, že je to pro mě z mnoha důvodů zajímavé médium a že to zdaleka není jen prostředek, který umožňuje pořídit hezkou fotku.“

„To, co mě zaujalo nejvíc, byly fotografické principy, které se vztahují k nějakým filozofickým konceptům nebo existenciálním vazbám. Ať už je to třeba čas, nebo principy světla,“ popisuje Jiří Thýn, proč si před lety jako svou životní cestu vybral právě fotografii.

V roce 2005 byl Jiří Thýn jedním ze spoluzakladatelů umělecké skupiny Ládví, které začala kultivovat a tematizovat veřejný prostor v době, kdy se zdaleka nejednalo o tak známou a diskutovanou problematiku jako dnes.

„Ve skupině Ládví se sešli studenti UMPRUM a AVU. Snažili jsme se tehdy pracovat s veřejným prostorem tak, aby vynikly jeho kvality. Všichni jsme měli nějaké vazby právě na sídliště v okolí Ládví, které vzniklo převážně v 70. letech. My jsme si v té době uvědomili, že to sídliště má některé kvality, které začaly být po revoluci upozaďovány a nikdo je nevnímal jako hodnotu. Takže jsme se svými zásahy snažili tuhle situaci aspoň trochu změnit. Třeba jsme opravovali sochy ve veřejném prostoru, vytvořili jsme pohlednice z téhle lokality a distribuovali jsme je v místních prodejnách tisku a podobně,“ popisuje Jiří Thýn, čím se mimo jiné skupina Ládví zabývala.

02364848.jpeg

Snahy skupiny vyvrcholily pokusem vytvořit v lokalitě centrum současného umění. Nicméně ze strany městské části se tehdy nesetkali s pochopením, i když se zastupitelstvu snažili vysvětlit, že by sídliště podobné oživení veřejného a kulturního života potřebovalo. Kvůli tomu se aktivity skupiny Ládví pozastavily, a jak říká Jiří Thýn, spolek se teď nachází v jakési hibernaci.

Co si Jiří Thýn myslí o současné obrazové inflaci, kdy jsme doslova zaplaveni komerčními fotografiemi? V čem jsou podle něj současní studenti a studentky fotografie jiní, než byla jeho generace? A co by doporučil začínajícím umělcům, aby uspěli? I to se dozvíte, pokud si poslechnete celý rozhovor s Jiřím Thýnem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.