Frida Kahlo, Alexander Calder i Charles Ray. Evropské galerie lákají na velká jména

12. srpen 2014

Pokud se ještě chystáte vyjet na dovolenou do některé z evropských zemí, plánujete možná i návštěvu galerií nebo muzeí, do kterých se v průběhu roku běžně nedostanete. Pro snadnější orientaci v programech kulturních institucí jsme pro vás připravili přehled nejzajímavějších výstav, které v srpnu probíhají v evropských městech.

V Amsterdamu stojí zcela jistě za návštěvu Rijksmuseum. Kromě rozsáhlých sbírek proslulých holandských mistrů, které jsou součástí stálé expozice, pro letošní prázdninové měsíce připravili v muzeu také venkovní instalaci děl amerického sochaře Alexandera Caldera. Ve volně přístupných zahradách muzea jsou umístěny jeho pohyblivé i statické objekty, které byly zapůjčeny pro tuto výstavu ze sbírek po celém světě. Pokud vás zajímá móda a design, neměli byste minout ani výstavu věnovanou společné tvorbě Gijse Bakkera a Emmy van Leersum, kteří spolupracovali mezi lety 1967 a 1972 na návrzích avantgardních šperků a oděvů na pomezí designu a volného umění. Jejich přehlídka je k vidění do 24. srpna v amsterdamském Stedelijk Museu, kde proběhla i jejich slavná přelomová výstava v roce 1967.

Bohatý program nabízí přes léto švýcarská Basilej. V Muzeu umění tam ve spolupráci s Art Institute of Chicago probíhá velká výstava prací amerického umělce Charlese Raye. Hlavní důraz je v ní kladen na umělcovy práce od roku 1997 do současnosti. V témže muzeu pak můžete navštívit i na první pohled méně křiklavou, ale rozhodně neméně zajímavou výstavu, prezentující výběr stovky fotografií z archivů pařížské reklamní agentury Éditions Paul-Martial. Výstava zachycuje vývoj reklamní fotografie od 20. let a precizní snímky prostých, každodenních předmětů překvapivě silně vypovídají i o proměně vizuální kultury 20. století. V muzeu Beyelerovy nadace v Basileji pak probíhá výstava obrazů Gerharda Richtera, jednoho z nejžádanějších malířů na aukcích současného umění, jehož obrazy rozhodně stojí za to vidět naživo.

03184257.jpeg

V Římě ve Scuderie del Quirinale do konce srpna probíhá velká retrospektiva nejslavnější mexické umělkyně Fridy Kahlo. Zachycuje její umělecký vývoj od malířských počátků až do předčasné smrti v roce 1954. Na výstavu se podařilo zapůjčit ty nejproslulejší obrazy z muzejních i soukromých sbírek, celkem může návštěvník vidět více než 110 prací Fridy Kahlo a mnoho dalších exponátů, obrazy dalších autorů z daných období i řadu fotografií ze života malířky.

Pokud se dostanete o prázdninách do Kodaně, nevynechejte návštěvu Louisiana Museum of Modern Art, ve kterém probíhá až do 19. října velká retrospektiva zásadní osobnosti německého expresionismu Emila Noldeho. Expozice přináší průřez jeho celoživotním dílem rozčleněný do 11 tematických kapitol a zahrnuje autorovy proslavené obrazy květin a krajiny, znepokojivé portréty v divokých barvách i sérii drobnějších akvarelů vzniklých jako skici pro pozdější olejomalby za druhé světové války, kdy byl Nolde zakázán jako jeden z tvůrců tzv. zvrhlého umění.

V pařížském Palais de Tokyo probíhá do 7. 9. výstavní projekt New Ghost Stories, za nímž stojí teoretik Georges Didi-Huberman a umělec Arno Gisinger. Vychází v něm z legendárního Atlasu Mnemosyné Abyho Warburga, fascinující osobnosti dějin umění počátku 20. století. Výsledkem práce autorů není ani tak výstava nebo umělecké dílo, jako spíš meditativní zamyšlení nad způsobem, jakým fotografie a film vstupují do lidského života a proměňují vztah člověka k minulosti i umění.

Ve Vídni pak doporučujeme dvě výstavy, které shodou okolností obě trvají do 14. září. Tou první je drobnější výstava portrétů fotografky Heidi Harsieber, která se věnuje dlouhá léta fotografování uměleckých dvojic. Výstava s názvem Insights probíhá v Dolním Belvederu. V Muzeu moderního umění pak můžete zajít na výstavu konceptuálního umělce Josefa Daberniga Rock the Void. Čistota autorovy galerijní prezentace a preciznost instalace jasně vypovídají o jeho inklinaci k minimalismu a jasnému řádu, které ale narušuje drobnými anomáliemi.

autor: Karolina Ketmanová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.