Game of Thrones není pohádka, ale náš svět ořezaný o civilizační balast

19. červen 2017

… říká Standa Biler, fanoušek Hry o trůny, v krátkém úvodu do jednoho z nejoblíbenějších seriálů historie. Nikdy jste neviděli ani 5 minut a nevíte, proč byste s tím měli začínat? Následující shrnutí vás buď definitivně přesvědčí, že skutečně není důvod, anebo vás přiměje začít se zajímat o to, která z postav se dožije posledního dílu.

Pokud máte pocit, že je náš svět rozbouřeným chaotickým místem, které nedává valný smysl, zkuste před ním do fantasy světa seriálu Game of Thrones utéct. Zde vládne jasný a přehledný řád. Fiktivní svět několika království tvoří velké množství vzájemně provázaných postav a všem se věnuje poměrně vyrovnaný prostor. Každý si může nalézt svoji hrdinku nebo svého hrdinu, kterým bude fandit, a těšit se, copak je asi čeká v příštím díle.

Velmi brzy odhalíte jednoduché pravidlo, kterým se tento svět řídí. Kdokoliv může kdykoliv umřít. Pokud vám někdo přijde jako klíčová postava, na jejíž peripetie se dá v dalších dílech a sériích těšit, s velkou pravděpodobností ji brzy čeká ošklivá smrt. Měla snad sympatické příbuzné? Zemřou taky. Kdo zrovna žije, bojuje nebo souloží. Obě pohlaví v různých vzájemných kombinacích, incest nevyjímaje. Zemřou nakonec všichni.

Některé postavy však zatím přežily všechny série. Ze sympatických se staly nesympatické a naopak. Častěji však vládne ambivalence, nikdo není černobílý. Černobílí zemřou. V konfliktech žen a mužů obvykle vítězí ženy, ale nejsou to hezká ani snadná vítězství. Za každým fyzickým bojem, za každým vztahem, románkem nebo znásilněním se obvykle skrývá konflikt politický.

Game of Thrones se vrací

Občas zde poletují draci, které ovládá neomarxistická subtilní dívka s drtivou armádou eunuchů za zády; některé postavy se vrací ze záhrobí; jiné ani nejsou z tohoto světa; stále hrozí invaze barbarů držených za mohutnou zdí. Ale dohromady je to velmi působivý a realistický obraz společnosti, vedle které naopak ta naše působí jako iracionální fantasy s absurdní zápletkou a retardovanými hlavními hrdiny.

Game of Thrones se nestaly obrovským fenoménem proto, že zde povětšinou hezcí lidé často souloží a vraždí. (Přičemž toho prvního v novějších sezónách citelně ubývá.) Fascinující je především propracovanost a uvěřitelnost celého světa a realismus, až naturalismus mezilidských vztahů. Díky tomu, že jsou zasazeny do fiktivního světa, můžeme je sledovat s větším odstupem a nadhledem. Můžeme se dívat sami na sebe a žasnout, jak děsivě triviální je celá naše lidská existence, jak křehká a nahodilá je naše civilizace.

Jelikož se autorovi námětu a scenáristovi Georgi R. R. Martinovi (68 let) zatím nepodařilo vybít všechny postavy, začne se v půlce července vysílat 7. série. Kdopak se dožije posledního dílu? Budete to snad vy? A proč?

autor: Stanislav Biler
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.