Gébová, Látal, Abrahám: Jak dopadly Kmeny pohledem tří režisérů?

29. červen 2015

„Kmeny dokázaly u spousty diváků vyvrátit nějakou jejich zaběhnutou představu o dokumentárním filmu. Lidi mají představu o tom, že dokumentární film by měl podávat nějaké informace, že by se z něj měli dozvědět nějaké faktografie. Kmeny, tím, jak byly v tom přístupu variabilní, dokázaly lidem otevřít hlavy v tom, že se dá dokumentární film vnímat taky jinak,“ komentuje reakce k završené televizní sérii režisér dvou dílů Jan Látal. Po dlouhé vlně vášnivých diskusí nad Kmeny jsme si ho do studia pozvali společně s režiséry dalších dílů, Danielovou Gébovou a Pavlem Abrahámem.

Kmeny na sebe strhávaly pozornost na obrazovkách České televize, na internetu i při klubových premiérách dlouhé čtyři měsíce. Zájem publika o náhled do života subkultur byl stejně jako v případě předchozí knižní verze enormní. Reakce ale velmi rozporuplné. Jako tečku za ukončeným projektem jsme si pozvali autory dílů Rainbow, Hipsteři, Graffiti, Motorkáři, Straight Edge a Punk. Mezitím se na Facebooku Radia Wave scházela další kritika v duchu „velkého zklamání“.

Jaké reakce se autoři dočkali přímo u komunity? „Pankáči mě omyli hned na začátku. Docela jsem si s nimi povídala na Facebooku, asi tři dny jsem to vydržela. Potom už mě to přestalo bavit, takže jsem s nimi přerušila debaty, ale sledovala jsem to,“ vypráví o první vlně kritiky po premiérovém dílu režisérka Daniela Gébová.

Pavel Abrahám dodal k rozporuplným reakcím televizních diváků, že „došlo k vzájemnému nepochopení, k širšímu precedentu, kdy jsou na obou stranách jiná očekávání a ta se neprolínají. Vznikla z toho tady ta třeskutost“.

Čtěte také

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.