Grafik Jan Vičar pátrá v dětství bývalého nacisty

16. červen 2014

Idylické dětství německého chlapce v Sudetech, pohádkově krásná lesní krajina, dotek německého romantismu a vzpomínky na efemérní staré dobré časy. Grafik Jan Vičar vystavuje v Colloredo-Masfeldském paláci v Praze cyklus tisků Chtěl jsem být generál, ale válka byla příliš krátká.

Inspirací pro cyklus barevných tisků byly pro Jana Vičara silné zážitky, které získal během pobytu v německé Kostnici, kde pracoval jako soukromý pečovatel. Jeho klientem byl starý, nemohoucí pán, a jak se po několika dnech ukázalo, bývalý nacista a příslušník jednotek SS. Setkání s bývalým příslušníkem jednotek SS bylo pro Jana Vičara tak silným zážitkem, že se rozhodl si během svého pobytu v Kostnici psát deník a své negativní pocity pak přetavit do své umělecké práce.

03145123.jpeg

Jan Vičar říká, že pro starého Němce byly nejsilnější vzpomínky na dětství, které prožil v Sudetech. I proto se v grafickém cyklu Chtěl jsem být generál, ale válka byla příliš krátká rozhodl zobrazit právě dětství, které s největší pravděpodobností osud a charakter jeho klienta formovaly. Jedním z častých motivů, které na barevných tiscích najdete je – kromě postavy blonďatého árijsky vyhlížejícího chlapce – bubínek. Ten se podle Jana Vičara dá vnímat jako dětská hračka, ale zároveň jako symbol militarismu.

Netradiční, barevné a emocionálně hodně silné tisky Jana Vičara můžete v Colloredo-Mansfeldském paláci vidět do 21. září. Součástí výstavy jsou i ukázky z deníku, který si Jan Vičar během péče o bývalého nacistu vedl.

Spustit audio