Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny – dobrá hra, nebo dobré PR?

24. říjen 2016

Inscenace Studia Hrdinů „Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny“ sklízí veskrze pozitivní ohlasy a česká média monodramatu věnují na divadelní inscenaci až nezvykle velkou pozornost. Dramatik a spisovatel Miloslav Vojtíšek ovšem pro A2larm sepsal text s podtitulem Pár poznámek k senzaci letošní divadelní sezony, ve kterém mimo jiné inscenaci Davida Zábranského označil za „parádní provar“.

Čím si David Zábranský vysvětluje ohlas, který inscenace vyvolala v médiích? A není budování mediálního ohlasu vlastně promyšlenou součástí hry? „Čím si to vysvětluji? Jednak tím, že tam hraje herec, kterého zná celá republika. Také tím, že se tam operuje s tématem, které je evidentně poučné. A v neposlední řadě tím, že celé to představení je nějak společensky aktuální a pravděpodobně třeba i dobré. Ale není podle mě mým úkolem, abych se zamýšlel nad tím, proč je to představení tak přítomno v médiích. Myslím si, že jsme udělali dobrou práci a možná je to tedy výsledek toho, že jsme udělali dobrou práci. Ale nikdo žádný mediální zájem nebudoval,“ odpovídá spisovatel David Zábranský.

„Já jsem přemýšlel, proč se mám vlastně zpovídat ze své reakce na tuto hru,“ řekl na úvod rozhovoru dramatik a spisovatel Miloslav Vojtíšek, který je autorem textu s podtitulem Pár poznámek k senzaci letošní divadelní sezóny, ve kterém mimo jiné napsal, že autor proměnil svou hru a angažmá na prestižní scéně v „parádní provar“.

„Nejsem na straně věcí, jako je PR a reklama, protože je to podle mě lež a neměla by podle mě prosakovat do umělecké formy. Pokud to někdo chce dělat, klidně může, ale mě to štve. Inscenace Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny je provar na úkor Studia Hrdinů a lidí, kteří se na ní podíleli, kromě autora,“ říká dramatik Miloslav Vojtíšek a dodává, že je vlastně nerad, že se o hře znovu mluví, protože si myslí, že o ní bylo řečeno vše. „Ta hra je vlastně správně, je to přesně to, co pan Zábranský chtěl,“ dodává.

Poslechněte si celý rozhovor!

Celý text Miloslava Vojtíška najdete na webu A2larm a data dalších repríz inscenace Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny na webu Studia Hrdinů.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.