Hluboko na sever s Baltasarem Kormákurem

4. květen 2013

Těžko si představit větší protiklady než Španělsko a Island. V současnosti nejslavnější islandský režisér Baltasar Kormákur je v sobě spojuje – po otci jižan, po matce seveřan. Ačkoli ve svých filmech s obdivem a empatií zachycuje uzavřenou islandskou povahu a tamní nehostinnou a drsnou krajinu, není introvertním podivínem. V jeho filmech nalezneme celou řadu žánrových vlivů, navíc se zdaleka neomezují jen na severskou tematiku.

Kormákur natáčel v Americe s legendami jako Forest Whitaker, Mark Wahlberg, Diane Kruger či Sam Shepard. Na rozdíl od některých evropských filmařů nepokládá Hollywood za velké zlo, ale jednoduše za místo, kde je dost peněz na natáčení filmů. Že mu nedělá problém v tržní konkurenci obstát, ukázal svým filmem Kontraband (2012). Remake islandského pašeráckého thrilleru se stal v roce 2012 nečekaným hitem. O rok později se v shortlistu Oscarů objevil i Kormákurův „severský“ projekt Hluboko (2012), který pro změnu pojednává o nezlomné houževnatosti islandského rybáře.

Českým divákům je Baltasar Kormákur známý především díky filmu Severní blata (2006), stylové severské detektivce o znásilnění, genetické provázanosti a utajených rodinných poutech, se kterou vyhrál na MFF Karlovy Vary v roce 2007. S mnohostranným umělcem, který patří i k uznávaným hercům a divadelním režisérům, jsme mluvili nejen o rozporech v temperamentu, kulturních kořenech a islandské kinematografii, která se navzdory omezenému publiku dokáže poměrně slušně prosazovat i mimo rázovitý ostrov.

02875500.jpeg
autor: Vít Schmarc
Spustit audio