Instagram už není co dřív, ale pro umělce je teď skvělou platformou, říká Izraelka Geffen Rafaeli

22. září 2016

Jako malou ji fascinovali klučičí hrdinové. „Myslím, že se mi líbil ten pocit svobody a bezstarostnosti. Nějak jsem tušila, že mě se týkat v dospělosti nebude,“ říká izraelská umělkyně Geffen Rafaeli. Její fantaskní obrázky, které kreslí tuší a uveřejňuje na účtu Dailydoodlegram, každý den sleduje přes sto tisíc fanoušků. Spojuje v nich vzpomínky jiných uživatelů s vlastními myšlenkami a připravuje z nich výstavu pro festival ilustrace LUSTR. Soustředí se také na druhou, ještě osobnější prezentaci v pražské JEDNA DVA TŘI GALLERY.

Na Dailydoodlegram kreslíš každý den, co přesně tě inspiruje?
Nejvíce mě zajímá přirozený svět, příroda a já. Tento projekt tvořím z toho, co vidím na obrázcích jiných lidí na Instagramu. Dívám se na jejich účty, projíždím je, a když se mi líbí, tak si je vyfotím, i když ještě nevím, co s nimi udělám. Pak to zkombinuju a zpětně si vykládám, jestli nějak odráží, co jsem si zrovna myslela. Moji fanoušci rádi hledají souvislosti a dívají se na původní autory fotografií a taky rádi vhlíží do kreativního procesu, jak funguje inspirace, jak budujete příběh.

Jaký máš vztah s pravidelností a opakováním?
Miluju je i nenávidím, jako většinu věcí. Pěstuju si v životě spoustu rutin. I moje motivy se opakují, některé se mi opravdu líbí a pak je rozvíjím. Snažím se neopakovat příběhy, ale motivy ano.

Vždy označuješ dva lidi do příspěvku místo popisku…
To jsou lidé, jejichž obrázky jsem se inspirovala. Tohle je jediná forma komunikace, kterou s nimi mám. Sleduju asi tisícovku účtů, některé raději než jiné. Taky si na Instagramu hledám umělce. Dnes jich tam najdeme hodně, ale dřív to tak nebylo.

Přijde mi, že dáváš Instagramu se všemi těmi stejnými fotkami jídla a selfies další smysl.
Začala jsem před čtyřmi roky a projekt i Instagram rostly. Najednou se to zkomercionalizovalo, používá se to pro marketing. O tom jsem tehdy vůbec nepřemýšlela. Dnes je Instagram velkou platformou pro umělce, na začátku tam nebyli žádní umělci, nebylo to jako Flickr, a teď je to místo, kde jich jsou tisícovky.

Tvoje kresby jsou hodně fantazijní, hned mi připomněly dětské knihy. Jaké hrdinky a hrdiny máš nejradši?
Mám hodně dětských knížek v mém izraelském bytě a sama je také ilustruju, ale na specifické postavy si asi nevzpomenu. Když jsem byla malá, tak jsem měla ráda knížky a filmy s klučičími hrdiny. Hrála jsem si na kluky, třeba na Petera Pana. Myslím, že se mi hodně líbil ten pocit svobody a bezstarostnosti, bylo mi asi nějak vnitřně jasné, že takhle se cítit v dospělosti nebudu. Přitom moje obrázky jsou docela ženské. Dřív to tak fakt nebylo, ale najednou jsem si začala asi víc uvědomovat sama sebe a projevilo se to do umění.

Tvůj účet Dailydoodlegram si získal přes 100 tisíc fanoušků, ví o tobě Instagram?
Nekontaktovali mě, ale byla bych ráda. Jednou mě zmínili na jejich blogu a spousta lidí mě pak začala sledovat, ale myslím, že lidé jako já je tolik nezajímají. Mají Kim Kardashian West a další.

 

@tlvbirdie @flowersfordreams

Fotka zveřejněná uživatelem dailydoodlegram (@dailydoodlegram),Zář 2, 2016 v 8:07 PDT


Dostane se do tvého umění i politika?
Nikdy se k ní nevyjadřuju přímo, ale myslím, že je hluboko ve mně zakořeněná. Určitě je to součástí mě. Pokud žijete celý život v tak politické zemi, jako je Izrael, žijete s tím tématem pořád.

Jak se cítíš v Praze?
Prahu mám ráda, před sedmi lety jsem studovala na UMPRUM, bydlela jsem tu. Vrátila jsem se a jedno z témat mojí výstavy je tak návrat. Dokázala jsem si představit, že tu zůstanu. Je to tu velmi klidné. I s Tel Avivem mám ambivalentní vztah, miluju ho a mám tam spoustu rutin, ale často to je velmi ubíjející. Kvůli politice i z ekonomických důvodů. V Praze jsem cítila, že můžu začít znovu a je tu mír.

Jak bude vypadat tvoje výstava v JEDNA DVA TŘI GALLERY?
Bude o tom, jak mohl vypadat můj život, kdybych se rozhodla zůstat v Praze. Co je realita, jak si člověk představuje život, který nakonec nebyl. Dělám to formou vystřižených krabic, k tomu mě inspirovala světla v oknech z bytů na ulicích. Vždycky, když jsem šla po ulici v noci domů, tak jsem si vysnívala jejich příběhy. Jsou to takové utopické alternativní životy, které si představuju. Bude to série těchto krabic jako oken.

03707479.png

Na Radiu Wave spolumoderuji pořad o popkultuře Kompot, sleduješ celebrity? Instagram je jich plný.
Mám je ráda, ale nevěnuju se jim nějak moc. Koukám na spoustu „trash TV“. Dívám se na Kardashianovi a nějaké reality shows a pak jakékoliv kriminální nebo mysteriózní příběhy – cokoliv, kde je vražda, tajemství nebo nějaká příšera, taky se dívám na cokoliv, co vzniklo ve Skandinávii.

Kim Kardashian West díky Instagramu vydala knihu selfies, možná bys taky mohla vydat knížku.
Pracuju na tom, knihu chci vydat už asi rok. Jen přesně nevím, jak to udělat.

03707476.jpeg

Tvoje fascinace krimi mě nepřekvapuje, připadá mi totiž, že pro svoje fanoušky připravuješ takové složité hádanky. Jak dlouho budeš na Dailydoodlegram ještě kreslit?
Myslím, že už asi moc dlouho ne. Instagram i já jsme se změnili. Možná to ukončím tou knihou, ale chtěla bych víc spolupracovat s dalšími umělci a dělat kolaborace.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka