Iron Man 3 zahazuje masku

3. květen 2013

Kdo je vlastně Iron Man? Zatímco mnozí komiksoví hrdinové svou identitu pečlivě tutlají celá desetiletí jako největší tajemství, miliardář, filantrop, playboy a mechanik Tony Stark ho neudržel ani jeden film.

V poněkud škrobeném filmovém univerzu vydavatelství Marvel představuje tento hrdina třaskavý koktejl cynismu, nekorektnosti, egocentrismu a naprosté nezodpovědnosti. Jeho bezchybný rejstřík sice trochu poskvrnil druhý Iron Man, který doplatil na přílišnou statičnost a křečovité mudrování, ale po oslavované týmovce Avengers platí, že velkému svůdci Tony Starkovi patří stříbrné plátno. A dobře o tom ví.

Robert Downey Jr., který je jediným a dostatečně výkonným reaktorem železné série, si pro režii trojky doslova vynutil Shanea Blacka. Zajímavý chlapík má za sebou vedle camea v legendárním Predátorovi a ceněného komediálního debutu Kiss Kiss Bang Bang i ležérními hláškami nabyté scénáře ke Smrtonosné zbrani či Posledními skautovi. A jeho rukopis i souznění s hlavní hvězdou je na třetím Iron Manovi cítit.

Už úvodu je celkem jasné, že Železný muž nechce hrát podle osvědčených partitur. Osudový úvod krásně shodí hrdinův koktavý voice over a film v téhle rebelantské linii pokračuje, jako by osobnost Tony Starka prostoupila i formou. Téměř každý moment, ve kterém se zpřítomňuje superhrdinské klišé, patos či zjitřené emoce má překvapivý zvrat, který do něj vnáší kus neuctivé, ale potřebné parodie. Pokud marvelovské filmy občas tonou v pózách a divadelnosti, Iron Man je tím, kdo je zaujímá s úšklebkem a nakažlivou neúctou (jeho ironická poznámka na adresu teatrality Thora mluví za vše).

02880135.jpeg

Ačkoli se z ukázek zdálo, že třetí díl série vykročí stezkou osudové vážnosti, jež bude zkoumat kořeny hrdinova mýtu, Black a spol. si zatvrzele plní zadání po svém. Ano, Iron Man 3 zkoumá podstatu masky a muže za ní, ale činí tak s neustálou ironií a důrazem položeným na infantilní rozvernost.

Podobně jako Bond či Batman i Stark musí znovu povstat, ale na rozdíl od nich se při tom obejde bez temnoty a existenčních tísní (i když ho pronásledují panické ataky, dokáže během nich žertovat). Ozdobou snímku jsou výtečně napsané, místy až slapstickově svižné dialogy, které Black režíruje svižně a s přesným načasováním.

Výsledkem kupodivu není přeslazená vysmátá limonáda, ale lehkonohá a v mezích možností inteligentní podívaná, která potěší především volností, se kterou se vypořádává s nezbytnými trademarky komiksové podívané „marvelovského typu“. Iron Man má oproti svým kolegům výhodu, že anarchie a buřičství jsou nedílnou součástí jeho superhrdinské identity. A třetí pokračování z toho naplno těží.

Podnětný je i způsob, jakým se film vypořádá s maskou – k robotickému obleku Tony Starka se chová neuctivě, postava se musí po velkou část filmu obejít bez něj a když už se v závěru objeví na scéně, je to v takovém množství kopií, že se jeho jedinečná aura devalvuje. Iron Man 3 říká jediné – zapomeňte na pozlátko, rakety, výsuvné kulomety a trysky. To jsou jen nahraditelné hračky, prázdná slupka. Skutečným brněním a zbraní je sám Tony Stark.

Robert Downey Jr. si tuhle velkolepou a hubatou one man show užívá, o to víc, že Shane Black mu jednoznačně podřizuje celý koncept. S úšklebkem se vzpomíná na řádění Avengerů, sem tam probleskne závažnější téma minulých vin, ale je jasné, že jediným skutečným hříchem Tony Starka ve třetím díle je, že zůstává v jádru zlobivým dítětem. A jediným vážnějším hříchem filmu samotného je závěr. Podobně jako obě dosavadní ironmanovská finále sice nepostrádá obří měřítko, ale v epickém koktejlu explozí a létajících součástek není příliš místa pro emoce a gradaci.

02880136.jpeg

Marvelovské akční orgie ale bez obtíží vyvažuje duše – prostý, leč provokativním zvratem opatřený příběh, famózní kreace (zřejmě mumifikovaného) Bena Kingsleyho, příjemně přímočarý soundtrack Briana Tylera a atrakcemi naditý vizuál, který svět Iron Mana úmyslně přibližuje k filmovým legendám s protagonisty, jejichž neúcta k pravidlům a podléhání vlastnímu egu si podmanily svět.

A Tony Stark-Iron Man-Robert Downey má tuhle sílu bez ohledu na doprovodný spektákl. Třetímu Iron Manovi to bohatě stačí.

Hodnocení: 80%

Iron Man 3
Shane Black, USA, 2013, 129 minut.

autor: Vít Schmarc
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.