Ivan Rajmont: Devadesátky nám daly svobodu

4. březen 2014

„… a teď vidíme, kdo si ji udržel. Když tak ty devadesátky probírám, byla to v divadle trochu nuda, takovej čas hledání,“ řekl o 90. letech divadelní režisér Ivan Rajmont, první porevoluční šéf činohry Národního divadla. Probírali jsme s ním třeba i jeho mocenskou strategii na postu šéfa činohry přední české scény.

„My jsme v devadesátém dosáhli svého. A někomu se to nelíbilo, tak třeba z divadla odešel. Prostě nastala svoboda a teď to záleželo jenom na nás.“ Když se stal Ivan Rajmont prvním polistopadovým šéfem činohry Národního divadla, přivedl s sebou kolegy z malých klubových scén, které za normalizace s úspěchem odolávaly státní mašinérii. Pro mnohé bardy přední české scény to ale byl nepřekonatelný problém. Říkalo se, že sklepy obsadily Národní.

Jak bylo těžké odstartovat novou éru divadla, co se všechno odehrálo v 90. letech, jak o divadlo po revoluci stáli diváci, která divadla dokázala s úspěchem ustát „mezičasí“ po revoluci a která naopak bez komunistické hrozby ztratila důvod existovat – o tom všem v rozhovoru s divadelním režisérem Ivanem Rajmontem.

Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio