Jak se dělá galerie? Trochu jinak než bagr

1. listopad 2016

„Obrazy jsme vybírali tak, aby se Davidovi dobře kreslilo. Ty těžké jsme tam nedávali,“ vtipkuje u dotazu na překreslená díla světových klasiků jeden z autorů encyklopedické novinky Jak se dělá galerie, kurátor Moravské galerie Ondřej Chrobák. „Ty těžké jsem nejdřív nakreslil a pak je vyhodili,“ reaguje autor kreseb David Böhm.

„Celá ta idea knížku udělat byla zastírací manévr, jak dospělým vysvětlit, o čem je galerie. Udělat dětskou knížku v duchu Už vím proč. To jsou nějaké předobrazy té knížky, na kterých jsme se shodli, že jsme na nich nějakým způsobem vyrůstali,“ říká ilustrátor. „Byly tam přesně tady ta schémata, kde se vysvětlovalo, kde se jak co vyrábí, což je u bagru pochopitelně trochu jiné než v galerii.“

„Určitým impulsem byly děti našich zaměstnanců nebo kolegů, které se ptaly třeba našeho ředitele ‚táto, co děláš v práci?‘ a tak dál,“ prohlásil o inspiraci a testování knižní novinky na mladších čtenářích Ondřej Chrobák.

03735385.png

Že je kniha určená dětem mezi osmi a dvanácti lety, se po prolistování ukáže tak trochu zavádějící. Podobně přehledné shrnutí fungování galerie ocení i nejeden vysokoškolský student a dvanáctiletý čtenář může snadno tápat.

Jak vnímali pojem galerie v dětství sami autoři? „Samozřejmě, když jsem byl malý, tak jsem do galerií zabloudil, ale až mnohem později jsem teprve začal vnímat ten prostor galerie jako nějaký mnohem otevřenější prostor, kde se dá nainstalovat kdejaká drobnost, ale v tom prázdném prostoru, který je odpojený od venkovního světa, teprve pak to nabírá nové významy a nějakou důležitost,“ odpovídá David Böhm.

Poslechněte si celý rozhovor!

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.