Jak vypadají filmy natočené za dva dny? Ukáže vám je Kino kabaret

27. březen 2015

Kino kabaret Praha láká amatérské a profesionální filmaře, nenechavé umělce a zejména lidi, kteří rádi pracují pod tlakem. Úkolem čtvrtého ročníku mezinárodního filmového workshopu je totiž natočit film za osmačtyřicet hodin.

Vyzkoušet si adrenalinové natáčení poprvé napadlo filmaře v kanadském Montrealu před patnácti lety a od té doby se rozšířilo po celém světě. O českou variaci projektu se stará zakladatelka sdružení Kino Praha Haruna Honcoopová: „Vlastně jde o to, napnout všechny síly a v tom krátkém časovém úseku, neboli přes den a přes noc, točit, stříhat, postprodukovat. A ve finále si pustíme ten film na plátně, což je satisfakce pro lidi, kteří se workshopu zúčastnili.“

Jako první se v kavárně kina Pilot řeší náměty. Vymýšlí je hrstka lidí od fochu – dokumentarista Miguel z Brazílie, scénografka Desislava, herečka Vlaďka či režisér Kristián. Do workshopu se ale zapojili i nadšení amatéři: „Přemýšlel jsem, jestli sem přijdu s nějakou ideou na film, ale jsem tu poprvé a nemám zkušenosti. Tak jsem si říkal, že se zapojím s tím, co umím. Vzal jsem kytaru, ruční kameru a můžu být herec, takže se zapojím spíš do projektu s někým zkušenějším,“ vysvětluje mi Hynek, který byl podle vlastních slov už dlouho zvědavý, jak funguje film.

Druhý den potkávám Hynka na pražském Újezdě už s celým filmovým štábem, který má před sebou první scénu avantgardního videoklipu. „Já budu ležet asi přímo v té křižovatce,“ plánuje režisér a herec v hlavní roli Kristián, který oslňuje turisty svým extravagantním hippie oblekem v barvě letní oblohy. Na scénu má k ležícímu nešťastníkovi přijít Hynek a nabídnout mu jablko záchrany. Do něj se zapojí jack od sluchátek a úvod je hotový. „Je to rapový hudební klip,“ vysvětluje Kristián, „je to o slovech a o iluzích, co mám v hlavě. O tom, že se chci zbavit představ o přítomnosti. Je to takové hodně zenové.“

03347464.jpeg

Metafyzický hudební videoklip Kristiánova štábu musí být dokončen do čtvrtečního večera, aby mohl být ještě ten den promítán v kině Pilot. Pro pomalejší, nebo možná ambicióznější filmaře je tu varianta točit i osmdesát hodin, jejich výtvory pak můžete ocenit v neděli večer. Starší dílka najdete také v online archivu pražského Kino kabaretu – dočkáte se dojemné romance o nešťastně zamilovaném fyzikovi nebo lyrické sondy do života velkoměsta.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.