Jan Kantůrek: Rozesmát někoho není jednoduché. Pratchett to dokázal na každé straně

16. březen 2015

Uznávaný a oblíbený překladatel Terryho Pratchetta Jan Kantůrek přeložil přes 40 Pratchettových knih, kterých se v České republice prodalo více jak 800 tisíc výtisků. S překladatelem jsme se sešli v rámci Trpasliconu (festival britského humoru, sci-fi a fantasy), kde proběhla dvouhodinová vzpomínková beseda na Terryho Pratchetta, který minulý týden zemřel. Mluvili jsme nejen o tom, jaký byl Pratchett člověk a jak působil na své okolí, ale třeba i o tom, jak se postupem času proměnil jeho humor.

Jaký byl Terry Pratchett člověk?

Byl ohromně příjemný, velmi skromný, vstřícný a velmi civilní pán, i přesto, že to byl skutečně milionář. Pamatuju si, když byl jednou tady v Praze a někde jsme seděli, tak z náhlého popudu se rozhodl, že by koupil dům. A ptal se: „Když vám teď vypíšu šek na šest set milionů korun, podepíšeme smlouvu na ten barák?“ A ten člověk, kterému už ten dům druhotně nepatřil, protože jej stihl s maminkou prodat, tak se ptá: „Jak to myslíte?“ A Terry povídá: „No, já vám tady vypíšu šek a pak to podepíšeme…“ Tak v tu chvíli jste si uvědomili, že je v úplně jiné třídě, ale to na něm nikdy nebylo poznat.

03338662.jpeg

Čím je Zeměplocha tak výjimečná, že díky ní vlastně Pratchett prorazil?

To se dost těžko říká, ale myslím, že to má takové dva základy. Především je to typ literatury, o které se říká, že je to fantasy, protože tam jsou trpaslíci, trollové, mágové, čarodějnice a tak dál, ale má to ten humorný prvek, který se těžko hledá. Asi by se našla nějaká taková povídka, ale jiný takový rozsáhlý cyklus, který je na tomto humoru založený, snad na celém světě neexistuje. A druhá věc je to, co říkám já, že to není vlastně fantasy. Ony jsou to především humoristické romány maskované jako fantasy. A ten svět kolem nás je tak smutný, nebo spíš není veselý. Když dostanete do ruky knihu, která vás rozesměje, tak vám tím dá možnost aspoň na chvíli na tyhle neveselé věci zapomenout. To je to, co nám všem Terry Pratchett dal.

03336483.jpeg

Mezi lidmi kolují příběhy, že Pratchett měl Českou republiku velmi rád i kvůli vašim překladům. Je to pravda, nebo to je jenom takové to plané mluvení?

Praha se mu zdála úžasná. Jednou se nechal slyšet, že mu připadá jako jeho Ankh-Morpork, jen je mnohem čistší, což nás trochu zarazilo. Ano, myslím si, že v Čechách se cítil neobyčejně dobře, ale nemyslím si, že to bylo kvůli mým překladům.

Zajímá vás, jak se Kantůrek s Pratchettem seznámili? Jak je možné, že dostal možnost překládat jeho knihy, i když má pouze pasivní znalost angličtiny? Z čeho vychází některé Pratchettovy postavy? A čím si vysvětluje úspěch těchto knih u nás? Pusťte si celý rozhovor.

autor: Lukáš Prchal
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.