„Jestli je to ze života? Svěráka se taky neptali, jestli měl fakt doma Kolju,“ říkají KKRD Boys

19. duben 2017

Vítězem ceny Magnesia Litera 2017 v kategorii blogů se stali brněnští KKRD Boys. Organizátorů literárních cen se teď na Facebooku ptají: „Kde je krupica?“ Připomínají, kolik času už od předávání cen uplynulo, a stěžují si, že finanční odměna stále nedorazila.

„530 – tolik hodin uplynulo od momentu, kdy organizátoři do kisny mavali šekem velkym jak vrata do bincáku, ale teď už je bohužel dva tedny tichučko jak v paluši před placenim,“ hlásí KKRD Boys na Facebooku, kde kolektiv autorů uveřejňuje krátké texty psané směsí hantecu, vulgarismů a vlastních jazykových novotvarů. Kromě žen, sexu a hospodských historek se zabývají i závažnými tématy. Na webu Magnesia Litera jejich práci popsali takto: Anonymní autoři KKRD Boys, kteří se profilují silácky vyhraněným mužstvím včetně otevřené misogynie, se neváhají podle potřeby vymezovat i vůči aktuálním společenským a politickým tématům, jako jsou projevy rasismu a neonacismu.

„Ženy jsou pro nás zásadní téma. Spousta lidí nás samozřejmě obviňuje ze sexismu a šovinismu, ale my si myslíme, že je to z jejich strany spíš jen nedostatek smyslu pro humor,“ reaguje jeden z oceněných autorů ve studiu Radia Wave. Svoji identitu však KKRD Boys zveřejňovat nechtějí. Na otázku, jak moc vychází jejich texty ze skutečnosti, odpovídá jeden ze členů opakovaně tak, že to je, jako ptát se Zdeňka Svěráka, zda měl skutečně doma Kolju.

Ocenění Magnesia Litera bere kolektiv s nadhledem: „Blogy do soutěže sice nominovala odborná porota, ale pak už rozhodoval hlas lidu. A když se podíváte na prezidentskou volbu nebo na výsledky Zlatého slavíka, tak to vidíte sami. Když necháte volit lidi, tak obvykle vyhraje nějaká kravina. Ale těm, kteří nám poslali hlas, samozřejmě děkujeme.“

Přesto, že ocenění Magnesia Litera se vydali (aspoň někteří) členové KKRD Boys převzít osobně, v anonymitě chtějí dál zůstat. Prý jim dodává komfort a klid na práci a sebeprezentace je z jejich pohledu spíš pražská disciplína. Jejich rodné město Brno a Praha, se kterou věčně soupeří, jsou si však podle Boys mnohem víc podobné, než si je mnoho jejich obyvatel ochotno a vůbec schopno přiznat. S jejich vlastními replikami o Brně je to prý podobné jako s řečmi o ženách.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.