Jiří Kovanda: Křehkost má smysl

16. duben 2014

Hostem pondělního On Airu byl jeden z nejznámějších českých konceptualistů Jiří Kovanda. Přišel představit svou výstavu Proti zbytku světa, která je k vidění v pražském Domě fotografie Galerie hlavního města Prahy. Ale kromě této expozice jsme probrali třeba taky často skloňovaný politický kontext jeho raných děl, která vznikala v 70. letech minulého století a který Jiří Kovanda nijak neakcentuje.

„Když se člověk v nesvobodné společnosti chce pohybovat svobodně a volně, tak je to do určité míry politické gesto. Takže já to nijak nezdůrazňuji, ale ani se tomu nebráním,“ objasňuje v rozhovoru. Kromě vlastní práce se Jiří Kovanda věnuje i pedagogické činnosti na AVU a ústeckém UJEPu a ke svým mladým potencionálním kolegům je velmi přívětivý.

„Myslím si, že mladí lidé dneska fungují dobře, dělají kvalitní věci a jsou činorodí. Starají se o prezentaci práce, malé galerie, které provozují studenti nebo mladí lidé, fungují mnohem lépe než ty velké instituce.“

Poslechněte si celý rozhovor, kde uslyšíte i Kovandův pohled na uměleckou spolupráci, stejně jako jeho vztah k vlastní retrospektivě.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.