Kino je kulturní bod na mapě a nemělo by se zavírat, říkají iniciátoři projektu Kino otevřeno

11. srpen 2016

Filmaři Tomáš Hodan a Jan Foukal začali otevírat kina před sedmi lety. Od jedné projekce se program rozvinul do podstatně větší podoby téměř až víkendových festivalů s koncerty nebo koupáním. Cílem aktivity Kino otevřeno je vrátit zašlou krásu a hlavně život zavřeným a chátrajícím kinosálům.

„Snažíme se být iniciátory, vytvořit trochu až happeningovou akci, do které chceme zapojit co nejvíc místních obyvatel. V několika případech se to podařilo, místní organizace nebo třeba starostové se do toho vložili a dál tam existuje program,“ říká Honza.

Kino otevřeno je zároveň i servis pro konkrétní lidi, kteří chtějí poradit. Pokud chce někdo pomoct s distribucí filmů, zjistit jak promítat a znovu tak místo setkávání a kultury uvést do chodu, může se na organizátory obrátit. Letošní program pokračuje víkendem 19. a 20. srpna v Českém Šternberku, kde se bude promítat rumunský dokumentární snímek mapující právě zavírání kin Cinema, mon amour, český snímek Rodinný film nebo příběh Nicka Cavea 20 000 dní na zemi.

Iniciátoři projektu se nebojí vlastní dramaturgie, která není poplatná mainstreamové jistotě, navíc jsou rádi za momenty, kdy mezi chalupáře a kamarády z Prahy do kina dorazí i hlavní cílová skupina, místní obyvatelé. „Chceme lidi inspirovat, aby chodili do kina. Nejdřív se začalo chodit do videopůjčovny, přisla DVD, pak internet. Říkalo se, že kino není potřeba. Teď si ale myslím, že se to začíná obnovovat, že je větší hlad po filmech v kině. Lidi zjistí, že je to hezčí zážitek zajít si v pátek do kina, než sedět doma a dívat se na ten stejný film na televizi,“ říká Tomáš Hodan, který letos v létě představí návštěvníkům Kina Otevřeno i seriál Autosalon Monte Karlo.

03684045.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.