Kniha Druhá příroda nás provází politizovanou krajinou

29. leden 2015

Publikace Druhá příroda se zabývá fenoménem lesů, které byly vysazeny v průběhu 20. století v různých státech tak, aby manifestovaly konkrétní politickou ideologii. Průběh vzniku knihy byl dlouhý, po ročním průzkumu a sběru materiálů na knize pracovalo ještě další rok hned několik autorů.

„Důležité pro mě jako umělce bylo se do lesů osobně vypravit. Člověk, který se nachází uvnitř lesa, a to je vlastnost, která mě zajímá, si neuvědomuje, že je uvnitř politického sdělení. Je to pro něj něco přirozeného, kolem něj je ‚příroda‘. To je docela vhodná metafora jakékoli ideologie, ve které žijeme, že když jsme uvnitř, tak ji nevnímáme z odstupu, nemůžeme ji vidět v celém tvaru působení,“ říká Pavel Sterec.

Publikaci lze použít jako průvodce, autor v ní popisuje pozorování aktuální situace, protože lesy byly často nějakým způsobem poničeny, cenzurovány anebo je těžké je najít. Zároveň je opatřena teoretickým textem a stejně tak důležitou složku tvoří vstup grafiků. Autoři se snažili o to, aby všechny složky byly stejně podstatné, vedle textů je tak v publikaci věnovaný velký prostor fotografiím s často vtipnými komentáři a ilustracemi, stejně jako abstraktní typografii.

03303741.png

Politizovanou krajinou je v podstatě už i anglický nebo francouzský typ parku, kniha Druhá příroda se ale zaměřuje čistě na ideologické explicitní lesní monumenty. Příkladů lesů, které mají manifestovat politickou zprávu, je hodně, v knize Druhá příroda najdeme konkrétně čtyři. Důvodem je snaha ukázat obecně politiku v nich jako fenomén, a nekomentovat jeden specifický režim. V Česku je takový příklad v bývalých Sudetech a tím je les Hitler. Autor konceptu se vydával i do Běloruska, Bosny nebo Izraele, zároveň vytvořil ve spolupráci s Lesy ČR a za pomoci svých přátel i vlastní „politizovaný“ les v Klánovicích, tím je Les růstu.

„Dnes je díky novým technologiím snadné se na lesy podívat přes satelit, to je ta lehčí varianta, která se dá udělat od stolu. Právě proto bylo pro mě důležité navštívit všechna ta místa osobně, strávit v těch lesích nějaký čas, abych zjistil, co tam probíhá za procesy. Třeba u Jeruzaléma, kde je les obětí holokaustu a je tam vysazených 6 milionů stromů, je les napůl obydlený Beduíny, kteří ani nevědí, co to byl holokaust. To samozřejmě nechci vůbec nijak soudit, stejně tak jsem si vědom izraelské strategie výsadby lesů za účelem určité kolonizace. Místo navíc slouží pro odpočinek, lidé si zde dělají pikniky a tyhle všechny složky toho původně pietního monumentu se spojují, což z náhledu na internetu nevypozorujeme,“ vysvětluje Pavel komplexnost tématu, kterému se věnuje. Kniha Druhá příroda vyšla díky nakladatelství UMPRUM a spolu s texty Ondřeje Dadejíka tvoří unikátní objekt díky designu Jana Brože, Michala Landy a Jana Horčíka.

Google mapu si prohlédněte tady.

03304269.png
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.