Kniha fotografií Osmdesátky ukazuje tuhle dobu bez iluzí a pozlátka

13. červen 2016

„Když jsem soubor fotografií Silvestry v hotelu Jalta poprvé v 80. letech viděl, tak to pro mě bylo jako zjevení. V době povinného optimismu nebylo běžné se setkat s podobně kritickými fotografiemi, které by ukazovaly jakékoliv dekadentní téma.“

„Jan Jindra během školního cvičení na FAMU zachytil dva silvestrovské večery v pražském hotelu Jalta. Komunistické kádry se na nich potkávaly s taxikáři, veksláky a zelináři. Kombinoval se tam striptýz s maskami kreslených postaviček z českých večerníčků, a fotky Jana Jindry tak ukazovaly jakousi bizarní noční orgii, která prezentovala tehdejší dobu v úplně jiném světle, než bylo běžné,“ říká editor knihy Osmdesátky Tomáš Pospěch.

Kniha Osmdesátky je monografie fotografa Jana Jindry. Ten v 80. letech minulého století vytvořil několik fotografických cyklů včetně výše zmiňovaných Silvestrů v hotelu Jalta, které se v mnohém odlišují od tehdy výrazné vlny české dokumentární fotky. Jan Jindra záměrně vyhledával témata, která vypovídala o rozpadu hodnot v době normalizace a o rozporech mezi oficiálními proklamacemi a každodenními životy. Jeho fotky jsou tak nejen esteticky zajímavé, ale mají i velký sociální přesah a ukazují to, co ve filmech, seriálech a oficiální fotodokumentaci z 80. let nikdy neuvidíme.

03648191.jpeg
03648189.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.