Kniha Pod sněhem Petry Soukupové ubezpečuje, že dospělost nechceš

3. duben 2015

Prozaička Petra Soukupová se vrací s třetí knihou pro dospělé Pod sněhem. Vše zůstává při starém – na kost očesaný příběh, ze kterého zbyly jen psychologické pochody hlavních postav a vztahy mezi nimi. Je ale otázka, jestli čtenáři přistoupí na její hru.

Blanka, Olinka a Kristýna jsou sestry. Moc často se nevídají. Každá z nich vede odlišný život, takže jedinou příležitostí, kdy se sestry mohou sejít, jsou rodinné oslavy. No a právě oslava narozenin otce je svede do jednoho auta, ve kterém musí společně se svými ratolestmi absolvovat cestu na sever Čech. Cesta se od samého začátku nevyvíjí podle představ, takže brzy vypuknou první malé konflikty o stylu řízení, výchově dětí nebo stylu oblékání. Atmosféra postupně houstne, ale nikdo z nich netuší, že to nejhorší je čeká až po příjezdu.

Soukupová je v psychologické drobnokresbě velmi silná. Postavy jsou životné a jejich charaktery plastické, jednání hrdinek dává smysl, protože se striktně odvíjí od jejich nátury. O jejich politických názorech, sociálním zázemí či oblíbeném způsobu trávení volného času se však nedozvíme vůbec nic. Příběh také není nijak prostorově ani časově umístěn. Jakákoli informace, která pro autorku nemá dějotvorný význam, je z příběhu záměrně vypuštěna. Příběh se posouvá dál za pomoci cyklu narážka–konflikt–smíření, který pozvolna stupňuje depresivní atmosféru. Jenže tento mechanismus se do konce knihy vyčerpá a čtenář marně čeká na nějaký záchvěv změny nebo třeba naděje. Místo katarze příběh vyšumí do ztracena.

Čtěte také

Člověk skoro až nabývá dojmu, že Soukupová píše záměrně nesympatické a odpudivé postavy. Úzkostlivá matka Blanka svými šprtovskými manýry nejen sestrám vytrvale pije krev. Egocentrická Olinka jde zase se svými názory přes mrtvoly, takže je s ní těžké vyjít. Nejmladší idealistka Kristýna zatím neví, co se sebou, a dostává za to pravidelné dávky dospěláckého despektu. Soukupová by pravděpodobně namítala, že její postavy jsou smutné, protože ona je jako autorka také taková.

03331841.jpeg

Jestliže chtěla kniha důrazně upozornit na nástrahy dospělého života a trochu postrašit adolescenty pohlížející na tuto životní etapu velmi idealizovaně, zvládla svůj úkol znamenitě. Což je ovšem také dáno tím, že její hrdinové trpí v českých končinách oblíbeným „chcípáckým komplexem“, spočívajícím v pohodlném poraženectví a neochotě postavit se čelem nepřízni osudu.

Soukupová svou knihou dokazuje, že jí nechybí sebedůvěra na delší a komplexnější romány. Můžeme jen doufat, že v budoucnu svou tvorbu obohatí o nové prvky, protože pokud by zůstala věrná žánru psychologického vztahového románu, mohla by ustrnout na místě – a to by s jejím talentem byla nepochybně velká škoda.

Petra Soukupová – Pod sněhem (Host, 2015)

autor: Michal Polák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.