Knižní tipy pod stromeček. Utrpení, prostitutky a nakonec Vánoce

10. listopad 2015

Knihou to pod vánočním stromečkem skoro určitě nepokazíte. Pokud tedy bližnímu nedarujete něco, co už četl, nebo nějakou opravdu mizernou literaturu. Druhou hrozbu vám pomůžeme minimalizovat.

Do konce roku vychází ještě spousta zajímavých knih, které si užijete, ať už je budete číst s pusou plnou bramborového salátu, nebo v kavárnách během zšeřelých listopadových odpolední.

Nejlepší české básně 2015 (Host, ed. Petr Borkovec a Tomáš Gabriel)

Jestli vás zajímají knížky, sledujte pořad Liberatura.

Když vychází Nejlepší české básně, je na chvíli všechno naruby. Televizní štáby obletují básníky, jako by byli filmové hvězdy, vitráže velkých knižních řetězců nezdobí biografie fotbalistů, nýbrž právě ročenka o té nejzajímavější domácí poezii. Nejprodávanější básnická kniha totiž nebaví jenom insidery, ale i čtenáře, kteří dosud současné tuzemské poezii nepropadli nebo ji ani nezkusili. Editorská dvojice Tomáš Gabriel a Petr Borkovec přinese bezpochyby spoustu mladších hlasů, navíc se vůbec poprvé můžete těšit i na rubriku „co tím chtěl básník říci“. Vybrané texty doprovází i krátké eseje od samotných autorů, ve kterých popisují vznik básní.

Barbora Baronová, Dita Pepe – Intimita (wo-men)

03509185.jpeg

Autorská dvojice Baronová & Pepe zaujala už svou první knihou Slečny. V netypickém, ale o to sugestivnějším formátu literárně-fotografických reportáží byly čtenářům představovány osudy žen, které zvolily život o samotě navzdory společenským tlakům. Následující publikace Měj ráda sama sebe sledovala ženy v azylových domech, kterým se autorky snažily vrátit sebedůvěru lehce znepokojivým makeoverem. Teď se Baronová a Pepe vrací ke studiu životů Češek potřetí. Zaměřují se na ženy, které se vypořádávají s depresemi, rakovinou, hendikepem, se smrtí nebo s prostitucí. Přestože se pouští do tíživých témat, obě autorky umí udržet balanc (pomineme-li zmiňovaný fotografický makeover) a nepropadnout k emocionálnímu vydírání. I proto se nemusíte bát, že vás bližní po roztrhání balicího papíru obdaří rozpačitým úsměvem. Podobně jako Slečny i Intimita slibuje silný zážitek.

John Ronald Reuel Tolkien – The Story of Kullervo (Harper Collins)

Stvořit vlastní svět plný legend, mýtů a příběhů táhnoucích se ve spletencích zacuchanějších víc než Aragornovy vlasy, to není jenom tak. Ještě než Tolkien postavil Středozemi, většinu volného času trávil čtením. Když narazil na skandinávský literární klenot Kalevala, inspiroval se k přepsání příběhu jedné z postav, sirotka jménem Kullervo. Jedno z prvních Tolkienových děl připomíná spíš temnou verzi Harryho Pottera než prapředka Pána prstenů. Kullerva odmalička šikanuje zlý kouzelník, který zavraždil jeho otce a zajal jeho matku. Dostane se sirotek ze spárů neštěstí? Literární a nerdí weby tvrdí, že Kullervo je jedna z nejtemnějších Tolkienových próz, takže radši nedoufejte. Rozhodně ale čtěte.

03509183.jpeg

Jón Gnarr – Indián (Pragma)

Ještě jednou o temném dětství, tentokrát ovšem se špetkou chladného humoru z Islandu. Donedávna býval Jón Gnarr nejznámějším starostou na světě, na jeho slávě se podílel i fakt, že vyhrál s původně satiricky zamýšlenou kampaní (něco jako kdyby post pražského primátora získal Petr Čtvrtníček). Rocker a komik Gnarr se po úspěšné politické kariéře vrací k umění a v českém překladu teď vychází jeho částečně autobiografická kniha Indián, ve které punkový primátor popisuje dětství plné úzkostí, z nichž nebylo úniku. Server NPR konstatuje, že Indián je tíživé, ale krásné čtení a že existence Jóna Gnarra dělá ze světa lepší místo.

Don DeLillo – Anděl Esmeralda (Argo)

DeLillo patří mezi americkou špičku a slavný kritik Harold Bloom ho řadí po bok Thomase Pynchona nebo Cormaca McCarthyho. Je to autor, který dokázal literárně zpracovat americkou finanční krizi i 11. září – ještě v době, kdy většina jeho kolegů trpěla krizí imaginace. Spisovatel, který se za čtyřicet let kariéry stal jazykovým virtuózem, v češtině představuje výbor povídek, jejichž leitmotivem je pozorování. I vy budete nejspíš strnule civět, až začnete číst novou knihu čerstvého držitele prestižní National Book Award.

Jevgenij Zamjatin – My (Maťa)

V utopické společnosti daleké budoucnosti máme místo jmen kódy a všichni jsme hodní. Ani matematik a konstruktér D 505 nedělá problémy, dokud nepotká rebelku I 303. Přichází spiknutí obřích rozměrů, nečekaně hluboké city a těžká deziluze. Zamjatinův román My je skoro sto let stará antiutopická vize, která ovlivnila třeba Orwellovo 1984, a do knihovničky byste ji měli zařadit po bok Huxleyho a Bradburyho.

03509184.jpeg

Michel Faber – Jablko (Argo)

Knih, které by vás před Vánoci neměly minout, je ještě spousta. Abstinenční záchvaty si mohou vyléčit čtenáři závislí na nedávném trháku Michela Fabera Kvítek karmínový a bílý. Autor obdaroval své fanoušky pokračováním příběhů oblíbených postav z dekadentně antiviktoriánské Anglie v povídkové sbírce Jablko. Hledejte, pokud už nemůžete žít bez dalších vyprávění prostitutky Sugar.

Richard Flanagan – Úzká stezka na daleký sever (Odeon)

Možná vás taky naláká próza jednoho z nejvýznamnějších australských spisovatelů Richarda Flanagana Úzká cesta na daleký sever. Za svou knihu o utrpení zajatců při stavbě barmsko-siamské „železnice smrti“ získal spisovatel, který čerpal hlavně ze vzpomínek vlastního otce, Man Bookerovu cenu 2014. Zároveň je Flanagan jediný chlapík, který si krom prestižní literární ceny málem odnesl i ocenění filmové. Zlatého lva mu chtěli vnutit za adaptaci vlastní knihy The Sound of One Hand Clapping. Tleskáme!

Petr Šabach – A nakonec Vánoce

03386919.jpeg

A nakonec Vánoce. Petr Šabach sice žádný film nenatočil, ale s radostí své příběhy propůjčuje tuzemským režisérům, kteří si s nimi neporadí vždycky dobře. Někdo se možná u Šabachových knih nebo filmových adaptací chce trávit v elektrické troubě, autorovi samotnému ale nejde upřít smysl pro humor. V našich vánočních tipech se to hemží útrapami a prostitucí, minimálně proto byste měli knižní nadílku pod stromem vyvážit novým Šabachovým vyprávěním o kamarádství na celý život. Vychází v nakladatelství Paseka.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.