Knižnímu předjaří vládnou komiksy. A Witold Gombrowicz

12. únor 2016

Nejspíš proto, že únoru a březnu ještě pořád vládne zimní monochrom, sází česká nakladatelství na knihy plné barev. Dvě potenciálně skvělé komiksové knihy nabízí v příštích týdnech Crew a Paseka, v jednom případě se čtenář může ponořit do fantazie Neila Gaimana, v tom druhém se na scénu vrací populární domácí kreslíř Jaromír 99. Aby toho nebylo málo, vychází i šestsetstránková kniha o příběhu komiksového magnáta Marvel. Čekání na jaro si ale můžete zkrátit i se sbírkou čínských básní, publikací o Bauhausu nebo tajuplným románem odehrávajícím se během jedné noci.

Neil Gaiman: Vražedná tajemství a další příběhy
Blog Neila Gaimana, jednoho z nejoblíbenějších spisovatelů dětí internetu, je od narození jeho syna plný blábolení o miminech. Vypadá to, že na další kultovní městskou fantasy à la Nikdykde si fanoušci Gaimana nějakou dobu počkají. Nakladatelství Crew ovšem přináší dávku substituce v podobě komiksových adaptací Gaimanových povídek. Vražda anděla, důležitost života s kočkou nebo nadpřirozená love story snad uklidní gaimanovský absťák i těm nejurputnějším fanouškům.

Jan Novák a Jaromír 99: Zátopek
Příběh jednoho z nejslavnějších českých atletů už byl zpracován mnohokrát, ale těžko říct, kdo si z něj pamatuje víc než jen neuvěřitelné tři zlaté medaile z olympiády v Helsinkách. O tom, jak Zátopek utíkal tvrdému komunistickému režimu a jaký byl jeho vztah s milovanou Danou, se rozhodl vyprávět i Jan Novák ve společnosti kreslíře Jaromíra 99. Scenárista a spisovatel Novák se už osvědčil při literární adaptaci kontroverzního příběhu bratrů Mašínů, za kterou dostal ocenění Magnesia Litera – Kniha roku 2005. Poslední výtvarný počin Jaromíra 99 byl Kafkův Zámek.

03568086.jpeg

Howe Sean: Marvel
Do třetice ještě jedna kniha pro milovníky komiksu. Půlkilová, šestsetstránková bichle Marvel vypráví příběh Stana Leeho, magnáta všech oblíbených superhrdinů. Dočtete se mimo jiné o tom, jak těžké je někdy rozlišit mezi dobrem a zlem, i když máte za sebou celou partu Avengerů. Co všechno s vámi udělá komerční úspěch, kolik svých blízkých zradíte, i o tom se dočtete v knize, která si v příběhu Marvelu nebere servítky.

Jidi Majia: Slova v plamenech
Nestává se zas tak často, že by se české nakladatelství odvážilo vydat sbírku současných čínských básní. Nic exotičtějšího než verše básníka Jidi Majii v tuzemských nakladatelstvích asi nenajdete. Vzdušná poezie psaná na náhorních plošinách daleko v čínské provincii S’-čchuan vzpomíná na tradice pomalu mizejícího kmene Nuosuů. Do jihočínských Chladných hor se s knihou Slova v plamenech budeme moct vydat v polovině března.

Deyan Sudjic: B jako Bauhaus
Jak moc ovlivňují věci naše myšlení? Jak moc studujeme zipy, konvice, židle, stoly a co by s námi udělalo, kdyby vypadaly a fungovaly jinak? Deyan Sudjic je ředitel londýnského Muzea designu a ve své knize esejů přemýšlí o popkultuře, lidské lásce k nedokonalostem nebo digitálních ornamentech. Počtete si o popíjení suchého martini v Loosově Americkém baru nebo o architektuře ve filmech Alfreda Hitchcocka.

Saša Stanišič: Noc před oslavou
Malá vesnička právě usíná, vzhůru už je jen ambiciózní malířka, zmatený zvoník – a převozník? Ten je mrtvý. Kdo se ke skupině domů blíží uprostřed noci a co tu pohledává? A hlavně, jak to všechno dopadne? Německý spisovatel jugoslávského původu rozehrává impresionisticky rozverný příběh, který se odehrává v jediné noci a promenádují se jím živí i mrtví. Že to bude skvělé čtení, zaručují pochvalné recenze i Stanišičův debut Jak voják opravuje gramofon, který získal Cenu Alfreda Döblina i Cenu Lipského knižního veletrhu.

Čtěte také

Witold Gombrowicz: Deník
Díky nakladatelství Torst budete už za pár týdnů moct nahlédnout do hlavy jednomu z nejdůležitějších spisovatelů posledního století. Soubor deníků polského dramatika a prozaika Witolda Gombrowicze vychází v obnoveném jednosvazkovém vydání a pomůže čtenářům pochopit kontext tak zásadních děl, jako jsou Ferdydurke nebo Pornografie. Jestli si ale četbu deníků chcete opravdu užít se vší tou postmoderní nadsázkou a relativizací, sežeňte si k tomu i kontroverzní verzi Gombrowiczova deníku Kronos. Teprve pak bude mít nespolehlivé vyprávění polského autora ten správný říz.

03567972.jpeg
autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.