Komiksová postavička Hilda dává čtenářům lekci z tolerance a otevřenosti

4. květen 2016

U komiksů pro děti se nabízí otázka, jestli se při jejich četbě pobaví také dospělí, kteří je předčítají. Komiks Hilda od britského ilustrátora Luka Pearsona je ten druh komiksu, který dokáže nabídnout zábavu i pro dospělé. Také díky tomu si hravé dobrodružné výlety modrovlasé Hildy vysloužily Britskou komiksovou cenu nebo Cenu Maxe a Moříce. V Česku vychází dva ze čtyř dosud vydaných příběhů – Hilda a troll a Hilda a půlnoční obr.

Pearson v rozhovoru pro festival komiksu v Angoulême řekl, že inspirací k vytvoření Hildy byla jeho četba o Islandu a jiných severských zemích, kde stále mnoho lidí věří, že existují elfové, trollové a jiná magická stvoření. Samotná postavičky Hildy pak byla vybrána z Pearsonových výkresů, když ho nakladatelství oslovilo s nabídkou vydávat u nich komiksovou sérii. Pearson měl vůči postavičce vlastně jen jeden požadavek: „Chtěl jsem, aby to byla pozitivní postava, které se dějí dobrodružné věci kvůli její zvědavosti, empatii a smyslu pro odpovědnost.“

Hilda, její maminka a liška s parožím Twig žijí v osamělé chaloupce daleko od civilizace, kde jim dělají společnost jen nejrůznější magické bytosti. V prvním příběhu Hilda neplánovaně potrápí kamenného trolla, když si v knize nepřečte, že trollové nesnáší zvuk zvonů.

Jestliže první příběh byl pro Pearsona testovací, kdy si teprve osahával kreslicí techniku a způsob vyprávění, v druhém díle o půlnočním obrovi je kreslíř o poznání odvážnější – ať už formálně, či dramaturgicky. Některá komiksová okénka by bez problémů fungovala jako svébytná výtvarná díla. Někteří čtenáři je přirovnávají ke Goyovým obrazům.

V druhém příběhu hlavní hrdinka a její maminka čelí náhlému útoku malého elfího národa, který se je bez vysvětlení snaží vyhnat z jejich domu. Hilda se skamarádí s jedním elfem, který jí vysvětlí, že jejich dům stojí uprostřed jejich státu a nový premiér před volbami slíbil, že se postará o jejich vystěhování. Paradoxně celé elfí město je neviditelné a lidé ho nemohou ani poškodit.

03621110.png

Hilda se tak neplánovaně setkává s netolerancí jinakosti a absurdním byrokratickým myšlením. Hilda k těmto překážkám přistupuje otevřeně, bez předsudků a snaží se najít řešení, které by vyhovovalo oběma stranám. Ač překoná všechny zádrhely a nakonec dosáhne usmíření s elfy, příběh má přeci jen hořkou tečku. Protože zdaleka ne každý dobrý skutek se setká s pozitivní odezvou.

Hildiny nejsilnější zbraně, vřelý humor a nenucené narážky na svět dospělých, dělají z komiksu ideální četbu před spaním, na kterou se budou těšit rodiče i děti. Dospělí budou v četbě s radostí pokračovat, ačkoli ratolesti při předčítání už dávno usnuly.

Luke Pearson – Hilda (2016, Paseka)

autor: Michal Polák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka