Kompot: Bílí Oscaři a (ne)šťastné divy

22. červen 2016

Už druhý rok za sebou jmenovala americká filmová akademie kompletně bělošské herecké kategorie prestižních Oscarů. Mos Defa zatkli za cestování na falešné doklady a Kanye West mu propůjčil web na pokání před fanoušky. K tomu Mariah Carey i Miley Cyrus, které našly partnerské štěstí v Austrálii.

Skandál jménem Oscaři se blíží, ale už teď je jisté, že slavnostního večera, který moderuje komik Chris Rock, se nezúčastní herci Jada Pinkett Smith ani Will Smith nebo režisér Spike Lee. Herečka a producentka Reese Witherspoon i George Clooney vyjádřili lítost, že mnozí umělci nejsou dostatečně oceňováni. Šéfka Akademie Cheryl Boone Isaacs už oznámila, že změní pravidla přijímání nových členů do této instituce. Zaměří se na zdvojnásobení počtu žen a etnických minorit do roku 2020. V současnosti je Akademie složená z 96 % z bělochů a 74 % mužů.

A kteří umělci by se mohli například podle magazínu The Hollywood Reporter také ucházet o sošky? Nominaci nedostal třeba Michael B. Jordan za roli boxera Adonise Johnsona ve snímku Creed. Sošku za vedlejší roli si ale může odnést Sylvester Stallone, který se ve filmu vrátil jako legendární Rocky Balboa, tentokrát ale v roli trenéra.

Dalším z kandidátů byl také Will Smith jako forenzní neuropatolog Bennet Omalu, který objevil zranění hlavy typické pro kontaktní sporty, jako je box nebo americký fotbal. „Mě překvapilo, že se ocenění nedočká Samuel L. Jackson za roli v posledním snímku Quentina Tarantina The Hateful Eight,“ řekl v Kompotu Šimon Holý. Hanky favorit byl spíš Idris Elba z Beasts of No Nation – filmu o západoafrických dětských vojácích. Gangster-rapová podívána ze života legendární skupiny N.W.A Straight Outta Compton získala jednu nominaci za nejlepší scénář. Vtipné je, že všichni čtyři scenáristé jsou běloši, což ale Ice Cubovi evidentně nevadí. Hlavně že si je do pořadu pozval Graham Norton. #lol

Hanka se Šimonem probrali osobní život a pracovní úspěchy Miley Cyrus včetně jejích webových stránek, kde si stále můžete poslechnout její naprosto skvělé album Miley Cyrus and Her Dead Petz. Prohlédli si web Kanyeho Westa, kde zase není nic jiného než omluvný freestyle rappera Mos Defa, zatknutého kdesi v Jižní Africe.

Céline Dion pohřbila jen den po sobě manžela i bratra, proto se nabízí otázka, zda bude dál vystupovat? A jak se na karamboly světových celebrit koukají známé české osobnosti, jako herci Honza Cina a Petr Vančura nebo Jenovéfa Boková? Tohle a mnohem víc se dozvíte v popscénním koutku Radia Wave!

Spustit audio