Konečná: Stařec a rotačák

4. březen 2014

Arnie se vrací! Nebo vlastně Arnie by se chtěl vrátit. Ačkoli na štěk bývalého guvernéra Kalifornie v Postradatelných 2 čekali fanoušci a pamětníci zašlé slávy akčního filmu jako na spasení, po jeho zbrusu nové sólové akci žádný potlesk v hledišti nezazněl.

Jako by po ní ani nikdo netoužil. Nic na tom nezměnil ani jihokorejský režijní talent Ji-un Kim. Konečná totiž obsahuje víc chyb, klišé a trapných scén než zábavy.

Arnold Schwarzenegger jako drsný policista, který to chce dotáhnout do důchodu v poklidném městečku na americko-mexických hranicích, však není tím hlavním záporem dost nevyrovnaného filmu. To nejhorší se totiž nachází ve scénáři, který jako by byl od námětu až po dialogy dílem analfabeta. Stačí, abychom za sebe seřadili jednoduchou logickou posloupnost událostí, prachsprostou kauzalitu, a už natrefíme na bezpočet nedomyšlených a slabých míst. Do hlubších rozborů, psychologie postav nebo pátrání po nějaké jejich hloubce se nemá cenu pouštět. To vše říkám s naprostým vědomím toho, že se jedná o žánrový film. Ani při nejvyšší míře tolerance nedokáže Konečná držet dějově pohromadě.

Příběh vypráví o mafiánském bossovi, který se rozhodne utéct ze střeženého policejního transportu a ujet z Las Vegas hodně nadupaným fárem na jih, kde hodlá po improvizovaném mostě přejet kaňon a zmizet v Mexiku. Jediným důvodem, proč není sestřelen raketou vzduch-země, je, že unáší jednu půvabnou agentku. Všechny překážky na cestě mu pomáhají řešit předsunuté týmy, a to velmi úspěšně, až do chvíle, kdy narazí na vztek jednoho rozmrzelého Terminátora v důchodu.

Režisér Ji-un Kim je v Jižní Koreji hvězda a má svůj styl, ale s podprůměrným scénářem si poradit nedovedl. Některé momenty, akční i dialogické, inscenuje velmi neohrabaně a nižší řemeslná kvalita digitálních efektů vyleze ještě víc na povrch, stejně jako ochotnické herecké výkony. Není divu, že si u někoho může film vysloužit přízvisko „B“, nebo dokonce „C“. Není v něm nouze o scény, v nichž se vinou scénáře postavy, samy o sobě leckdy prostoduché, ocitly na místě, kde není důvod, aby byly, a kde posléze dělají věci, které nemají žádné opodstatnění. Po chvíli trapna a pokusu o samoúčelný gag naštěstí odcházejí pryč a děj se posouvá dál.

O to hůře působí těch několik záběrů, které ční z celku jako umělecké dílo a nesou režisérův netradiční rukopis. Sem tam se objevuje velmi zvláštní úhel kamery nebo naopak záběr až nevídaně široký či nasvícený proti americké tradici. Těchto momentů je však tak málo, že lze stěží hovořit o výtvarné nebo režijní koncepci. V celkově rozháraném filmu působí spíše rušivě. Jako kdyby Ji-un Kim režíroval tři scény a zbytek nechal štáb improvizovat podle zavedených televizáckých pravidel.

02823461.jpeg

To vše se vlastně děje jen proto, aby mohl Arnie uskutečnit svůj velký comeback. Postava, která v sobě míchá odepsanost, nepoužitelnost, zdravotní neduhy stáří a zároveň onu mytickou neporazitelnost, nekonečné siláctví a neprůstřelnost, však nemůže úplně dobře fungovat. Historka o tom, že elitní důstojník z protidrogové jednotky Los Angeles už nechce vidět krev, by nebyla dobrá ani pro Bruce Willise zamlada. Ale ten by ji alespoň dokázal herecky obhájit. Při pohledu na Arnolda se spíš dostavuje pocit hledání ztraceného času, případně mládí.

Jestli Arnold Schwarzenegger hraje svůj rakouský přízvuk i po všech těch letech strávených v Kalifornii, tak to o jistém hereckém či komediálním talentu svědčí. Ve filmu Konečná se ho nebojí náležitě zdůraznit. Jediné, co chybí k úplnému vyvolání dojmu, že Hollywood považuje své diváky za senilní, je zopakování věty „I’ll be back“. Její absence je ale jediným klišé, které ve filmu Konečná chybí. Naneštěstí je nahrazeno řadou jiných ohraných situací a hlášek, ze kterých nevybruslí ani Peter Stormare nebo Forest Whitaker, kterým byly svěřeny vedlejší role.

02823462.jpeg

I když by se mi chtělo doporučit potenciálnímu divákovi, aby vyrazil na Konečnou připraven na prostinkou a bezhlavou akční jízdu, tento film v sobě nese tolik absurdních situací, že nemohly dávat ve střižně smysl snad nikomu. Běžné vypnutí mozkových závitů k jeho úspěchu tentokrát nepostačí. Je to škoda, protože nic jiného než jednoduchou akční podívanou od něj nikdo nechtěl ani nečekal. Obávám se, Arnie, že tohle je tvoje Konečná. Snad.

Hodnocení: 20 %

autor: Daniel Řehák
Spustit audio