Kurt Gebauer: Můj stát pokračuje dál

3. leden 2014

Pobyt v bazénu nebo na nudistické pláži je podle Kurta Gebauera jediný moment, kdy se lidi chovají relativně normálně. „Jinak je život svázanej vším možným, lidi chodí v pozoru a vzájemně se šikanujou různejma nařízeníma,“ dodává věhlasný sochař a výtvarník, momentálně nabourávající pošmourný leden vysloveně letní tematikou plavkyň.

„Lidi si tam jdou pokecat, a ne chodit po sbírkách v pozoru, sledováni ostřížím zrakem,“ komentuje vystavující umělec sympatie otevřeného výstavního prostoru NoD. Z tisíců kreseb plnících domácí šuplíky pro zdejší výstavu vybral několik bazénových studií a místo svátečního odpočinku trávil konec roku rámováním svých Modrých plavkyň z Petynky. 7. ledna v 19 hodin pokročí s další vernisáží dílo Kurta Gebauera z ulice a kavárny dále do útrob galerie NoD. Do okolí prostoru Roxy se sochař vrací každý rok. U příležitosti klubových narozenin zde pokaždé vztyčí novou plastiku levitující nad hlavami udivených turistů bloudících kolem Staroměstského náměstí.

S Kurtem Gebauerem jsme se bavili také o osudu jeho vlastního státu, který zakládal v čase normalizace s cílem kolonizovat Československo kulturou. Jak sám obstál ve funkci prezidenta? A byl někdy osočen z hanobení národních symbolů, když střihal a znovu sešíval českou vlajku? Poslechněte si v rozhovoru.

autor: Jakub Krásný
Spustit audio