Květnové knižní tipy: Dvakrát konec světa a jednou David Cronenberg

7. květen 2015

V předtuše letních prázdnin a nárůstu dovolenkových čtenářů se obchody rychle plní detektivkami i self-help publikacemi. Jak zabít svého šéfa, tak se třeba jmenuje kniha, která evidentně kombinuje oba žánry. Velkým bestsellerem by mohl být i Sex v době temna aneb Sexuální život na českém jihu v prvním století Schwarzenberků. Jestli ale nemáte chuť vraždit nadřízené ani si číst o hrátkách Adama Michny z Otradovic, budou vás zajímat květnové knižní tipy Radia Wave.

Andrew Simms: Konec světa se nekoná (Kniha Zlín)
Kniha londýnského ekologa Andrewa Simmse nejspíš není pro skeptiky a zaujme hlavně čtenáře, kteří se rádi oddávají utopiím. Simms koneckonců tak trochu navazuje na Utopii Thomase Mora a taky si v knize představuje ideální svět, ve kterém neexistují billboardy ani ekonomický růst. Svět, který nedojde k apokalypse, jakou mu předpovídají nejen ekologové. V britském Guardianu chválí knihu za schopnost argumentovat pro svou utopii konkrétními příklady: „Jestli vám přijde, že zákaz billboardů nemůže zpomalit kapitalistickou mašinerii, měli byste vědět, že už se to povedlo ve Vermontu, Maine, na Havaji nebo na Aljašce.“ Tuhle knihu čtěte někde daleko od civilizace.

Emil Hakl: Konec světa (Argo)
Pokud se nechystáte nikam do panenské přírody a dalších pár měsíců budete trávit v rušném kolečku práce – hospoda – postel – práce, potřebujete nové vydání povídkového debutu Emila Hakla. Tady vás žádné naivní představy o lepším světě nečekají. Tohle je panoptikum životních outsiderů v nonstopáčích. Znovu vydaný povídkový debut Emila Hakla z roku 2001 mapuje jeho metamorfózu z básníka na jednoho z nejzajímavějších českých prozaiků. V knize přichází s myšlenkou, že konec světa tak nějak visí ve vzduchu a že si ho každý zažije sám a v jiný čas. Nezní to skvěle?

03378983.jpeg

David Cronenberg: Konzumárium (Argo)
David Cronenberg je kanadský filmový režisér, autor kultovních podivností jako Moucha nebo ExistenZ. Poslední dva filmy, Cosmopolis a Maps to The Stars, se prý zrovna nepovedly a je to možná tím, že Cronenberg měl plnou hlavu psaní debutového románu Konzumárium. Noirová próza vypráví o manželském páru investigativních novinářů, Naomi a Nathanovi, kteří se svými smartphony slídí po senzacích a objíždějí při tom celý svět. Morálněji než oba novináři působí francouzský filozof podezřelý z brutální vraždy vlastní manželky. Prostě takový normální Cronenberg, ale tentokrát v románové formě.

Nikkarin: 130: Odysea (Labyrint)
Místo žhavých novinek je tu ještě jeden tip mířící do minulosti. Před několika lety vyšel debutový komiks českého ilustrátora Nikkarina, talentovaného hocha, jehož styl jen tak nezapomenete. Post-apokalyptické putování pustinou a kombinování sci-fi a fantasy okouzlilo čtenáře natolik, že první díl stotřicítky byl ten tam. Opoždění milovníci Nikkarina si museli začátky ságy domýšlet – až doteď. S novým vydáním komiksové ságy máte možnost objevit talent českého komiksu a dokonce vystopovat jeho počátky. Jako bonus se v knize objeví Nikkarinovo veledílo z doby, kdy mu bylo třináct let.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.