Kyberpunk ve Školské

13. únor 2013

Už jen do pátku potrvá expozice Device_art v Komunikačním prostoru Školská. Výstava na české poměry dost netradičně kombinuje nové technologie a umění. Mnohé z exponátů proto působí jako ze světa kyberpunku, kde diskutují hologramy, rukavice ovládají oheň a zvuky tvoří houby.

„Jsou to zdánlivě takové hlouposti, ale podle mého názoru mají šanci i na komerční úspěch,“ popisuje sbírku několika desítek roztodivných japonských hraček produkční galerie Michal Kindernay a pokračuje: „Tohle je třeba ocásek na auto. Vrtí, když řídíte.“

Specialitou japonské sbírky je „ochutnávač sýrů a krekrů“ – do úst si vložíte kovovou tyčinku připojenou k zařízení, na kterém zmáčknete tlačítko s chutí, na jazyku v mžiku cítíte vybranou potravinu. „Zajímavé je, že zařízení častěji zkouší ženy, které se neštítí tolik, co muži,“ doplňuje Michal.

Festival robotiky a nových technologií v umění Device_art 4.013, jak zní celý název projektu, organizuje chorvatský kurátorský tým Kontejner. Několik desítek exponátů proto pochází především z Chorvatska, Slovinka a Srbska, ale také třeba právě z Japonska.

V českém prostředí device art příliš nefrčí, ale v zahraničí fungují celé týmy, které se mu věnují. Vznikají tak třeba i exponáty, které jsou k vidění ve Školské – „odposlechy“ růstu hub nebo chemických reakcí kyselin a kovů, geniální světelné pendulum nebo diskutující hologramy.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio