Letošní La Película v rytmu tanga

18. únor 2013

Kdo máte rádi španělskou kinematografii, neprošvihněte festival současného španělského filmu La Película, který začíná v Praze v úterý 19. února. Tématem festivalu bude tentokrát Argentina a jí věnovaná sekce hraných i dokumentárních snímků o tangu.

Festival španělských filmů La Película začínal jako komorní akce na půdě pražské FAMU. Za osm let svého působení se z něj stala zavedená událost, která se letos kromě Prahy koná také v Brně, Ostravě a Hradci Králové. „Festival se stal přehlídkou nejnovější španělské produkce, což také nebylo pravidlem. Navíc se tam dostávají tematické sekce, které mapují buď některé úseky z dějin španělské kinematografie, nebo jsou ukázkou produkce zemí Latinské Ameriky – loni to byla Venezuela, letos je to Argentina s tango filmy,“ říká dramaturg festivalu David Čeněk.

Právě tanec tango je neodmyslitelnou součástí argentinské kultury a národní kinematografie, proto pořadatelé zvolili snímky s touto tematikou. Jedním z promítaných filmů v tomto cyklu bude i unikátní dokumentární fikce z roku 1985 Moje Tango, kterou natočila Češka žijící v Argentině Jana Boková.

A na jaké španělské filmy se mohou diváci letos těšit, přibližuje David Čeněk. „Z té nové produkce je to třeba Zásahová jednotka č. 7 nebo třeba Sněhurka: Jiný příběh, který jde i do české distribuce. Tento snímek využívá postupů vyprávění z doby němého filmu, ale není to žádná pocta němému filmu, ale spíše španělská verze pohádky o Sněhurce, která v tomto případě žije s trpaslíky toreadory.“

02830977.jpeg

Španělský film výrazně poznamenala ekonomická krize, která zemi postihla velmi tvrdě. V loňském roce byly zastaveny dotace na veškeré filmy, včetně těch roztočených. „Veškerá podpora státu (festivaly, filmová distribuce) byla výrazně omezena a v té kinematografii se to projeví postupně. Ty filmy, které my teď vidíme, jsou většinou ty, které už byly ve fázi dokončení nebo už šly do distribuce, takže na nich se to ještě neprojeví,“ říká Čeněk. Omezení financí se tak výrazně projeví na počtu natočených filmů, který se pohyboval kolem 160 až 180 snímků za rok. Tamní filmaři tak budou muset hledat témata, která mají komerční potenciál v tom smyslu, že přilákají diváky na velká jména a atraktivní příběhy.

Hlavní, pražská část festivalu La Película začíná v úterý 19. února a potrvá až do konce týdne. Od 25. února budou mít možnost zhlédnout nejaktuálnější španělskou filmovou produkci postupně diváci v Brně, Ostravě a posledním stanovištěm festivalu bude Hradec Králové.

Více informací o festivalu naleznete na stránkách www.lapelicula.cz

autor: Martin Melichar
Spustit audio