Martin Dušek: Severní Čechy jsou dokumentaristická laboratoř

3. listopad 2014

„Trvalo dost dlouho, než jsme Ráďu potkali. O co je Ráďa, a musím to tak bohužel říct, nešikovnější, o to je zajímavější. Nám se na něm líbila ta jeho čistota a vážnost, s jakou k tuningu přistupuje,“ popisuje filmař Martin Dušek, proč si jako hlavního protagonistu svého úspěšného dokumentu K oblakům vzhlížíme vybral zrovna pětadvacetiletého Radoslava.

Prostředí severních Čech, ve kterém se dokumentární snímek odehrává, Martina Duška fascinuje a inspiruje dlouhodobě. Narodil se tady a dneska vnímá severní Čechy jako přirozenou dokumentaristickou laboratoř, ve které teď coby filmař může provádět své, jak říká, pokusy. Na začátku natáčení filmu K oblakům vzhlížíme stál Duškův zájem o lidi, kteří se věnují tuningu aut. Při hledání hlavního hrdiny budoucího filmu obešel několik tuningových srazů, které mu přišly vizuálně zajímavé a svým osobitým způsobem přitažlivé. Samotný tuning aut je ale jen jednou z vrstev dokumentu, který bez příkras a romantizování ukazuje často bezvýchodnou a někdy dost smutnou situaci ekonomicky slabších zástupců mladé generace.

Další téma, které se Martin Dušek chystá zpracovávat, se bude znova týkat severních Čech. „Do vesnice Modlany se stěhuje velké množství lidí ze Saúdské Arábie a Kuvajtu, kteří si tady koupili parcely a chystají se tu stavět domy, protože často tráví velkou část roku v lázních v nedalekých Teplicích. Takže já se chystám natočit dokument o tom, jak severočeská vesnice absorbuje tuhle invazi,“ popisuje s nadsázkou Martin Dušek, o čem by měl být jeho další dokument.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka