„Mniši se s námi skamarádili a dělají o nás výstavu.“ Studenti celý semestr putovali Francií

7. srpen 2017

„Jeden horský průsmyk nešel projít, protože byl zasněžený asi dvěma metry sněhu, to bylo trochu nad naše síly,“ vypráví o nečekaných odbočkách vedoucí expedice Migrating Art Historians docent Ivan Foletti. Spolu se studenty dějin umění Masarykovy univerzity absolvovali v celosvětovém měřítku unikátní celosemestrální pochod za francouzskými památkami 11. až 13. století. Celkem ušli 1 540 kilometrů.

„Historici umění takhle nikdy neputovali. V Kanadě nebo Americe jsou týmy geologů nebo jiných ‚tvrdších‘ věd, ale že by historici z univerzitního prostředí takhle pochodovali, o tom jsem neslyšel,“ říká Ivan Foletti z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.

„Pro studenta dějin umění je strašně důležité vnímat objekty a památky prostřednictvím těla, je důležité, jak k nim přicházíme, jak se opakují v krajině, jak jsou do ni zasazené. Pro mě osobně bylo významné i to, že jsem to mohla na místě prodiskutovat s dalšími jedenácti lidmi. Každý si všímá něčeho jiného,“ nabízí svůj pohled na výjimečnou příležitost k poznávání gotických památek Francie Amálie Bulandrová. Stejně jako ostatní studenti i ona během cest pracovala na své diplomové práci, kterou sepisovala při studijních zastávkách na klášterní půdě.

„To, co jsme zažili ve vesničce Conques, je pro nás všechny jednoznačně nejsilnějším zážitkem. Žije tam komunita mnichů, premonstrátů, která se o nás zajímala a začala se s námi kamarádit. Celá vesnice nás adoptovala a v tuto chvíli tam probíhá výstava o nás, kterou zorganizovali mniši za podpory pana starosty,“ říká Foletti.

Poslechněte si celý rozhovor!

Conques
autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.