Mohlo (a nemělo by) vám uniknout: bilance, bilance, bilance

24. prosinec 2016

Na závěr roku pro vás tým Radia Wave připravil masivní vlnu žebříčků, seznamů toho nejlepšího, co by vám nemělo uniknout, a dalších doporučení. Porovnejte si s námi svoje hodnocení všeho možného, co přinesl rok 2016, a načerpejte inspiraci pro další objevování.

Začneme s hudbou. Letos jsme si sypali sůl do ran s duem The Body, chytili jsme dominantní proud v post-klubových vodách s Elysií Crampton nebo kolektivem Bala Club, namíchali purpurový koktejl s Young Thugem a plakali i tančili nad problémy současného světa s ANOHNI. Tady je žebříček deseti nejvýznamnějších zahraničních alb podle Radia Wave pro rok 2016.

Souboj o první místo v našem žebříčku nejlepších českých desek roku byl letos vyhrocený. Kdybychom jej skládali jiný den a v jiné konstelaci, možná by byl pražský producent dné se svým dlouho očekávaným debutem první a dvojice Tomáš Palucha druhá. Obě alba jsou ale lahodná stejně jako podařený návrat veteránů Houpací koně a Priessnitz, překvapivě nehumorné album Midi Lidi nebo ostrý debut Kovadliny v čele s hodným Banánem. Desítku zásadních tuzemských alb najdete tady.

03748280.jpeg

A protože Radio Wave tvoří výrazné individuality, nabízíme vám i osobní hudební vrcholy roku podle jednotlivých členek a členů redakce.

I ve filmu byl končící rok neobyčejně pestrý, o čemž svědčí i náš výběr deseti snímků, které patří k letošním kinematografickým vrcholům. Naleznete v něm čistý mainstream, díla slavných a osvědčených autorů, průlomové snímky i výrazné prvotiny. Deset titulů obsahuje vše, co máme rádi – zvířata, násilí, falešné zuby, válečné zločiny, prasata žeroucí VHSky, čínský post rock.

03762242.png

Pokračuje ovšem i zlatý věk televize. Rok 2016 přinesl několik skvělých pokračování našich oblíbených seriálových titulů, ale taky výborné debuty. Poprvé se do našeho výběru dostaly hned dvě česká díla. Doporučení Radia Wave na to, u jakých seriálů přežít svátky, je zde.

Shrnuli jsme pro vás i tipy na nejlákavější letošní četbu. Knihy, které se nejvíc líbily, se odehrávají na konci světa (Jezero, Kosmonaut, Lapkové) nebo na konci života (Voliéry). Jsou dojemné, čistě příběhové nebo naopak silně metatextové (Můj boj, Winterfahrnis). Jaké knihy doporučují publicisté, spisovatelé, literární editorky nebo redaktoři Radia Wave, se dozvíte tady.

Neuronové sítě, virtuální realita a chatboti. To všechno byl rok 2016 v technologiích. Krom nablyštěných novinek (s různými úrovněmi úspěchu) se ale letos potvrdilo, že technologická témata zasahují čím dál větší část společnosti. Sharing economy proměňuje představy o práci a nepravdivé a zavádějící zprávy šířené po sociálních sítích možná ovlivnily výsledky jak amerických voleb, tak britského referenda o vystoupení z Evropské unie. Přečtěte si přehled technologických témat, která letos hýbala světem.

03768894.jpeg

A pokud už máte žebříčků dost, připomeňte si několik zajímavých hostů, kteří v posledních dnech navštívili naše studio. Lenka Dusilová zahrála jenom pro vás na komorní Radio Wave Studio Session, Marek Šindelka četl v Liberatuře ukázky ze své knihy Únava materiálu, Bea Johnson v Automatkách radila, jak minimalizovat odpad v domácnosti, a členky feministické organizace Čtvrtá vlna mluvily o své snaze zviditelňovat sexismus mimo jiné na uměleckých školách.

Zvlněné svátky vám přeje Radio Wave.

autor: Robert Candra
Spustit audio