Mohlo (a nemělo by) vám uniknout: Jak žije generace Černobyl?

30. duben 2016

V dalším pravidelném přehledu toho nejzajímavějšího z programu Radia Wave za uplynulý týden se podíváme na Ukrajinu, do údolí Botiče, na Univerzitu Karlovu nebo prostě na Západ. Ale začneme u posprejované pražské kavárny.

Událostí minulého víkendu bylo jednoznačně napadení několika pražských podniků a institucí podporujících projekt HateFree, po kterém následovala pondělní solidární demonstrace. Poslechněte si komentář Jakuba Orta, ve kterém mimo jiné říká, že ačkoli se lze ptát, zda je tato vládní kampaň nejlepší možnou odpovědí na rostoucí rasismus a xenofobii u nás, útok také ukázal, v čem je síla tohoto projektu. „Je třeba pojmenovávat skutečné příčiny problémů světa, ve kterém žijeme, a hledat jejich řešení. Zdá se, že jasnou politickou alternativu k otevřené nenávisti ani k technokratickému pragmatismu, který nakonec míří stejným směrem, zatím nikdo předložit neumí,“ tvrdí Jakub v rubrice Prolomit vlny.

V úterý uplynulo třicet let od havárie jaderné elektrárny Černobyl. Její trosky jsou dnes oblíbeným cílem turistů z Ukrajiny i celého světa. Stačí si zaplatit zájezd a mikrobus vás z Kyjeva odveze až do města Pripjať, vybudovaného původně pro zaměstnance jaderného kolosu. Někomu ale nestačí projít se s průvodcem „městem duchů“, navštívit nejzajímavější atrakce, třeba opuštěné ruské kolo, a z dálky si vyfotit reaktor. Stalkeři – jak si říkají – se do zamořeného okolí elektrárny vydávají na vlastní pěst. Nezastaví je ostnatý drát ani policejní hlídky. Zjistěte víc o tom, co je k tomu vede a co v takzvané Zóně vlastně hledají.

Zvláštní a silnou poetiku samozřejmě najdete i blíž než na Ukrajině. Přečtěte si, jaká podivuhodná místa doporučuje navštívit Jonáš Zbořil, známý milovník pražské periferie, nouzových kolonií a neobvyklých vyhlídek na „rub města“.

Ve vysílání jsme také připomněli nedávnou kauzu, která se dotýká feminismu. Universum se s rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou vrátilo k událostem okolo Feministického spolku a požadavku univerzity, aby ze svého názvu vypustil „UK“ .

03616445.jpeg

Pokud jste to ještě neudělali, zkuste si také vyplnit dotazník mezinárodního projektu Generation What? a potom se podívejte na dva zajímavé příspěvky o dnešních mladých (tedy o vás). Nedávný výzkum provedený v zemích západní Evropy, v USA, Kanadě a Austrálii totiž potvrdil, že mladí lidé dnes prožívají v porovnání se svými rodiči podstatně depresivnější období komplikované dluhy, nezaměstnaností a nesnadným sháněním vlastního bydlení nebo nájmu, který si mohou dovolit. Odlehčit pak můžete u reportáže ze setkání youtuberů, tedy fenoménu, kterým žije velká část nejen českých náctiletých.

V každém případě si určitě stáhněte naši novou aplikaci pro mobilní telefony a neodkládejte Radio Wave ani na chvíli!

autor: Robert Candra
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.