Mohlo (a nemělo by) vám uniknout: Když Hepnarová řídí metro

22. duben 2016

Na víkend pro vás máme další dávku tipů na to nejzajímavější z programu Radia Wave za uplynulý týden pěkně na jedné hromádce, jako vždycky tematicky hodně pestré – z podzemí vyjedeme na (nové) filmové vlně rovnou, ehm, do Sklepa.

Zatímco třeba jména autorů našich oblíbených hudebních skladeb míváme docela spolehlivě uložená v paměti, málokdo zná autora kancelářské židle, láhve na vodu, záchodového prkýnka nebo žehličky, které používáme denně. To říká designér, jehož jméno ale u nás zná skoro každý – Maxim Velčovský. Poslechněte si rozhovor o tom, co považuje ve svém oboru za výzvu, s jakým materiálem nejradši pracuje nebo proč je důležité podporovat svého lokálního designéra. A jestli vyznáváte estetiku i v dvourozměrném provedení, pusťte si taky povídání s fotografkou Alžbětou Jungrovou, která se po letech strávených s aparátem na krku ve válečných zónách a nejchudších oblastech světa posunula k hodně odlišným polohám fotografie.

Fenomén, který svým radikálním humorem baví diváky už 45 let – to je pražské Divadlo Sklep. Že to všechno začalo jako kamufláž pro divoké večírky, jaké byly nejlepší sklepácké momenty a jak se můžete stát členem tohohle unikátního souboru, vám rád vyloží herec, sportovec, architekt a spisovatel David Vávra. A ani náš poslední rozhovorový tip nepostrádá svérázný humor – tvůrci komiksu Fagi v něm vysvětlí, jak se populární černobílá postavička „třináctileté dospělé holky“ dostala ze sociální sítě na prkna skutečného divadla.

Velkým tématem pro nás tento týden bylo pražské metro a jeho půvaby. Poslechněte si reportáž, ve které jeho největší milovníci (metro-šotouši) popisují, čím je vlaky v podzemní rouře tak neodolatelně přitahují, nebo si s námi zalistujte ve výtvarné knize o metrech bývalého východního bloku.

03612445.jpeg

Hodně nás baví taky filmy, které poslední dobou natáčí čeští tvůrci. Dá se v roce 2016 mluvit o „další nové vlně“ v české kinematografii, nebo je to pouhá shoda nadprůměrných snímků? Nebo je to celé jinak a jen se dostáváme na standardní evropskou úroveň? Své odpovědi vám nabízí přední filmoví kritici i samotní filmaři.

Na závěr si s námi připomeňte, jak skvěle se vydařila pouliční slavnost k otevření nového studia minulou sobotu. Byla to party roku, a jestli jste tam nebyli, sejdeme se určitě na té další. Stejně jako za týden u dalšího výběru z obsahu, který pro vás v Radiu Wave s láskou připravujeme.

autor: Robert Candra
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka