Mohlo (a nemělo by) vám uniknout: Spisovatelské avokádo zažívá atmosféru strachu

3. září 2016

V aktuálním výběru toho nejzajímavějšího z programové nabídky Radia Wave se s několika českými spisovateli podíváme na místa, kde nejraději tvoří, navštívíme současné Rusko, mexické avokádové plantáže i včelí úly nad Prahou.

Někdo v zakouřeném ruchu nonstop baru, někdo v tichu na samotě u lesa, další ve vlaku, v tramvaji, nebo dokonce na motorce. Jonáš Zbořil zjišťoval, kde na české spisovatele a spisovatelky nejvíc sedají múzy. Podívejte se, kde a proč nejradši píší Petra Soukupová, Jáchym Topol, Dora Čechova, Ivana Myšková nebo Marie Iljašenko.

Ne všude ale mají umělci na svou práci podobné podmínky. Třeba současné Rusko se v posledních letech čím dál víc obrací k vlastním tradicím a jednostrannému chápání kultury. Je tu stále běžnější, že umělce postihují zákazy, nebo dokonce tresty, pokud jejich tvůrčí experimenty někdo označí za odporující morálním normám. To v Rusku není nic nového, ale v posledních několika letech jsou podobné jevy stále častější. Víc o cenzuře v ruském umění zjistíte tady.

Z úplně jiné části světa k nám v posledních letech dorazil avokádový boom. Typická světle zelená barva avokáda svítí na pultech večerek, na stránkách food blogů, časopisů o jídle i v nabídkách lepších restaurací. Málokdo přitom ví, že avokádový byznys je spojený s drogovými kartely a pustošením deštných pralesů. Společenské i ekologické dopady obchodu s avokádem popisuje Honza Šamánek.

03695598.jpeg

O trendu městského včelaření už jste na Radiu Wave mohli v minulosti několikrát slyšet. Tentokrát se naše reportérka Jana Patočková vydala na střechu La Fabriky v pražských Holešovicích do nebezpečné blízkosti včelích žihadel, aby vám zprostředkovala vrchol včelařské sezóny – vytáčení medu. Reportáž najdete tady.

„Řekla bych, že psi jsou mnohem víc ukotvení v přítomném okamžiku než lidi. Shodou okolností hned zítra děláme další koncert pro psy, na venkově ve státě New York. Budeme dvě, cellistka a já. Budeme improvizovat. A vypadá to, že psi jsou skutečně vynikající publikum pro improvizovanou hudbu. Protože tam nikdo neví, jaká bude další nota. Jeden hráč zahraje subbas, který vám rozkolísá rovnováhu, vy zahrajete bluesový bluetón a říkáte si: Wow! Kam se to s tou hudbou řítíme? Psi to oceňují; lidé mají někdy mnohem konkrétnější očekávání. Psi tam prostě jsou a poslouchají. Vlastně uplatňují buddhistický přístup,“ říká o psech jako publiku americká avantgardní umělkyně, filmařka a hudebnice Laurie Anderson. Před několika dny v Praze uváděla českou premiéru svého filmu Psí srdce (Heart of the Dog) a při té příležitosti s ní Pavel Klusák pořídil inspirativní rozhovor nejen o psech.

Radio Wave soustavně podporuje domácí hudební scénu. Například prostřednictvím hudebně exportního projektu Czeching pomáháme nadějným hudebníkům a hudebnicím v jejich snaze prorazit na zahraniční pódia a především k posluchačům evropských rádií. I letos šest českých hudebních publicistů a publicistek nominovalo kapely s potenciálem prorazit v zahraničí. Tento týden zveřejněné nominace a pozvánku na zářijový Czeching Showcase, kde kromě všech nominovaných vystoupí i holandská zpěvačka a producentka s íránskými kořeny Sevdaliza, si prostudujte tady.

03695869.jpeg
autor: Robert Candra
Spustit audio