Mohlo (a nemělo by) vám uniknout: výletní tipy, smíchovský kolotoč a reality shows

31. červenec 2016

Výběr toho nejzajímavějšího z programu Radia Wave za uplynulý týden vám nabídne mimo jiné neobvyklé výlety do české krajiny, vyhlídku na pražský Smíchov z plánovaného ruského kola i pohled do zákulisí populárních reality shows.

Míst s výjimečným geniem loci je v Česku spousta. Koho neláká tuzemská bukolika, může vyrazit na kole podél apokalyptické krajiny mostecké hnědouhelné pánve. Kdo si chce užít klid a ve spánku levitovat nad klidnou hladinou rybníka, měl by strávit noc v útulných chatičkách Madlenka, Verunka nebo Amálka u Dobčic. A kdo chce objevovat vrstvy paleolitu, ať se podívá do archeologického parku na Pálavě, který je zapuštěný do země. Inspirujte se tipy na nejhezčí a netypické výlety po české krajině a krajinné architektuře.

03676696.jpeg

Plán vybudovat na smíchovském nábřeží v Praze lákadlo na turisty v podobě ruského kola na dětském hřišti vzbudil nedávno značný (kritický) ohlas. Smíchovan a expert na výtvarné umění ve veřejném prostoru Pavel Karous ve svém komentáři tento záměr zasazuje do lokálního kontextu a vysvětluje, proč podle něj tato pražská čtvrť vypadá jako skanzen divokého kapitalismu.

„Do budoucna se Klinika může ukázat jako model, který se uchytí. Doufám, že odteď budou spory o obsazení nemovitosti a setrvání lidí v budově řešit soudy, jako je tomu v tomto případě. Proti obušku se argumentuje jen těžko. V demokratické společnosti je ale obvyklé, že policista řeší pouze aktuální záležitosti, věci jako dopravní nehody nebo rvačky na ulici. Věci, které lze řešit jiným způsobem, by se měly řešit civilizovaným dialogem,“ říká právník Pavel Uhl, který zastupuje pražské centrum Klinika. Shrnutí aktuálního vývoje kolem Kliniky a vhled do soudních řízení, která v této souvislosti probíhají, najdete v rozhovorech s ním a mluvčím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radkem Ležatkou.

03675474.jpeg

Volba aktuální Desky týdne Radia Wave, tedy alba Indifferent Rivers Romance End postmetalového dua Wreck and Reference, byla tentokrát možná poměrně odvážná, nicméně extrémně inspirativní. „Představte si metal prostý všech žánrových atributů, bez satanistické ikonografie, kožených kalhot, ale dokonce i bez kytar,“ říká ve své recenzi Miloš Hroch. Judita Císařová ho doplňuje: „Potvrdili svůj post hybatelů žánru. Ale především se jim povedlo přinést intenzivní a bohatou desku, ze které se krátí dech.“ Porovnejte obě hodnocení, a pokud vás zajímá, jakým směrem své stíny překračuje dnešní experimentální metalová scéna, rozhodně nevynechte ani text o kalifornském labelu The Flenser, kde Deska týdne vyšla.

Když je řeč o posouvání hranic v hudbě, které ovšem přímo souvisí s hranicemi ve společnosti, doporučujeme vaší pozornosti taky rozbor aktuálního EP americké hardcorepunkové kapely G.L.O.S.S., která na něm popisuje, jaké je to být transgender uvnitř scény postavené na maskulinní energii a společnosti ovládané muži. Asi není třeba dodávat, že další recenze a rozhovory najdete v sekci Hudba na našem webu.

Od našlápnuté muziky si můžete odpočinout u fenoménu televizních reality shows. Ty jsou totiž i v roce 2016 pořád magnetem na diváky. Vysílací plány soukromých i veřejnoprávních českých stanic slibují hned několik nových pořadů. Jak ale probíhá natáčení z pohledu tvůrkyně i účastníka? To zjistíte v rozhovorech s producentkou a dramaturgyní Terezou Zemanovou a designérem Danielem Gonzalezem. Přečtěte si i recenzi na aktuální, druhou sezonu amerického seriálu UnREAL, který právě fenoménu reality shows nastavuje příslovečné zrcadlo.

03675914.png

Osobitým fenoménem je ostatně i stárnoucí herec, antropomorfní kůň jménem BoJack Horseman. Tento antihrdina stejnojmenného amerického seriálu, depresivní alkoholik, kterého v 90. letech proslavil laskavý rodinný sitcom, se od doby svých patnácti minut slávy snaží popasovat s její ztrátou, životní prázdnotou i morálními lapsy. Co by se mohlo zdát jako klišé, se díky jedinečnému, popkulturními referencemi a ostrým sarkasmem nabitému humoru, stylu narace a hlavně díky animované formě stává jedinečným formátem. A platí to i o čerstvé třetí řadě, kterou seriál aspiruje na status „kultovní“, jak se dozvíte tady.

Na závěr s námi objevte jeden pozoruhodný osud. Michael „Mike“ Dobromil Klíma je do jisté míry Forrestem Gumpem české gastronomie. Jeho barvitý životní příběh vede od učednických začátků v pražském hotelu Alcron za druhé světové války přes působení ve francouzské cizinecké legii i vojenskou službu u „černých baronů“, práci ve vyhledávané pražské čínské restauraci i prestižním chicagském řeznictví až na špičku amerického gastronomického průmyslu. Přečtěte si víc o fascinujícím muži, který „smažil řízky v deseti tisících metrech“. Dobrou chuť s Radiem Wave.

autor: Robert Candra
Spustit audio