Mohlo (a nemělo by) vám uniknout: White trash Harry Potter jede v taxíku s Billem Baileym za mlaskající Sevdalizou

24. září 2016

Končící týden byl v nabídce rádia tučný jako poctivé farmářské máslo. Přinesli jsme vám rozhovor s britským hercem, muzikantem a stand-up komikem Billem Baileym, opět jsme se dotkli amerických voleb a prozkoumali jsme fenomén white trash. Také jsme zažili město jinak, a to i africký Durban, který dal světu unikátní zvuk a hnutí gqom. Reportovali jsme o zatčení uměleckého páru Olega Vorotnikova a Natalije Sokolovové, ke kterému přinesl kritický komentář Pavel Karous. V neposlední řadě vás chceme pozvat na vyhlášení vítěze exportní soutěže Czeching, na kterém vystoupí íránsko-nizozemská zpěvačka Sevdaliza, a nabídnout vám knižní a jeden filmový tip.

V pondělí večer bude Prahu bavit Manny z Black Books. Z Mannyho, respektive dvaapadesátiletého herce a školeného muzikanta Billa Baileyho, je teď první rockový stand-up komik – jezdí po světě, vyprodává stadiony a jeho show připomínají velká rocková konceptuální alba. Miloš Hroch s Billem natočil rozhovor a ptal se ho i na oblíbený protest song, protože Manny má život v knihkupectví Black Books dávno za sebou. Mimochodem, na akci jste měli možnost vyhrát lístky v soutěži v našem vysílání. Pokud jste nevyhráli, sledujte všechny možnosti k soutěžení zde.

Spojené státy čekají v listopadu prezidentské volby, a pokud se vám ze záplavy informací točí hlava, nabízí Matěj Schneider dvě knihy, které vám poslouží jako vhodný nedogmatický úvod k pochopení toho, co se v zemi hvězd a pruhů děje. „Obě byly napsány dávno předtím, než byli známí finální kandidáti obou dominantních stran, a proto je takřka nezmiňují. Přesto Hillbilly Elegy od J. D. Vance a Listen, Liberal od Thomase Franka identifikují specifika obou stran a jejich kandidátů,“ píše v dvojrecenzi Matěj Schneider.

03708326.jpeg

Dvěma důležitým publikacím z amerického prostředí je věnován také text Táni Zabloudilové o nejchudší třídě amerických bělochů, tzv. white trash. Toto označení se poprvé v tisku objevilo už téměř před dvěma stoletími, v roce 1821. Pomluvy a hanlivá označení pro třídu na společenském dně přežívají v těch stejných obrazech a lidových historkách nejspíš mnohem déle. Článek vychází z příspěvku amerického magazínu The Atlantic.

V Praze proběhl další ročník akce Zažít město jinak. Mezi účastníky loňského i letošního ročníku byly i výzkumnice antropologického studia Anthropictures. Z výsledků výzkumu zaměřeného na motivace místních koordinátorů k organizování události vyplynulo mimo jiné to, jaké komunity posiluje. Na většině míst ji pořadatelé organizují pro sebe a své známé. „Je to logické,“ tvrdí antropoložky. „Po jedenácti letech by se ale událost mohla posunout dál,“ řekly v rozhovoru pro Radio Wave Marie Heřmanová a Bára Bírová.

Gqom je zulské slovo pro zvuk bubnu a zároveň jméno jednoho z nejsoučasnějších hnutí v elektronické hudbě, které přichází do prvního světa. Je to zvuk i jazyk černošských předměstí třetího největšího jihoafrického města Durban. Jeho přirozené prostředí jsou taxi. Řvoucí z jejich subwooferů, zatímco projíždějí městem, se tak stávají jedním z hlavních způsobů propagace gqomu, píše Dominik Čech v článku o „nejostřejším zvuku zítřka“ a přidává návod, jak vlastně gqom vyslovit.

V Praze byl 18. září při náhodné kontrole dokladů zadržen manželský, umělecký pár Oleg Vorotnikov a Natalija Sokolová, členové ruské umělecké skupiny Vojna, na které je pro jejich výtvarné protestní akce vydán mezinárodní zatykač. Teď jim reálně hrozí, že mohou být vydáni jako zločinci do Ruské federace, kde jsou stíháni. Oba členové disidentské skupiny se totiž stali slavnými svými uměleckými akcemi ve veřejném prostoru. Kritický pohled na Olega a Nataliji a možné vydání do Ruska přinesl v glosátorské rubrice Pavel Karous.

03709659.png

V úterý 27. září proběhne v prostorách garáží Českého rozhlasu vyhlášení vítěze projektu Czeching, ve kterém můžete stále hlasovat pro Mayen, Ba:zel, Zabelov Group, Orient, February a Himalayan Dalai Lama. Vrcholem showcasu, během kterého vystoupí všechny nominované skupiny, bude koncert íránsko-nizozemské zpěvačky Sevdalizy. Její profil od Jiřího Špičáka si můžete prohlédnout zde. Před finálovým večerem jsme do studia Radia Wave pozvali všechny soutěžící kapely, aby živě zahráli v rámci tzv. Studio Session. Podívejte se na video níže, jak to live znělo nejmladším účastníkům, ostravské kapele February.

Nakonec výběru z obsahu Radia Wave pro tento týden přinášíme další kulturní tipy. Jonáš Zbořil radí zanevřít na komerčně laděné vydání upraveného scénáře ke hře Harry Potter a prokleté dítě a přečíst si raději nový veliký román Michela Fabera nebo povídkový soubor Praha Noir. Strach z pohodlí kinosálu nabízí hororový filmový počin roku – Smrt ve tmě. „Pokud dnes chcete natočit relevantní horor se společenským přesahem, jeďte do Detroitu, města, které se stalo reálnou dystopií,“ tvrdí v recenzi Vít Schmarc.

autor: Petr Bouška
Spustit audio