Mrazivé knižní tipy na léto. Thriller, prostitutky, terorismus a grónská gramatika

9. červenec 2015

Jasně, můžete si přečíst Hotýlek Aleny Mornštajnové a užívat si klidné čtení bez překvapivých zvratů, úzkostných hlavních hrdinů, depresivních konců. Každý správný čtenář si ale k rybníku má vzít pořádně chladivý thriller, nebo alespoň gramatiku západní grónštiny. Alespoň naši respondenti z umělců, studentů a redaktorů Radia Wave jsou v tom zajedno. Nevšední knižní tipy jsou tu.

Arnon Grunberg – Tirza (doporučuje spisovatel Miroslav Pech)

Autor výborných povídek Ohromně vtipná videa Miroslav Pech doporučuje knížku, která podle něj není tak docela letní. Naopak jde o dost mrazivé čtení. Skvělý psychologický román o stárnoucím nakladatelském redaktorovi a jeho dceři, která se zamiluje do muže nápadně podobného teroristovi Muhammadu Attovi. Překvapivě tuhle bizarní zápletku literární redaktoři neodmítli. A byl z toho bestseller.

Anna Bolavá – Do tmy (doporučuje spisovatelka Petra Soukupová)

Jednu z nejletnějších knih v našem divokém výběru na prázdniny doporučuje spisovatelka Petra Soukupová, které se líbil debut Anny Bolavé nazvaný Do tmy. „Je to zvláštní příběh o starší paní, která žije dost osaměle. Samotu si zvolila dobrovolně, protože její největší vášeň je sběr bylin. Ta kniha má hrozně letní atmosféru, i když to není úplně lehké čtení. Ta paní, krom toho, že sbírá byliny, tak je taky trochu šílená. Takže šílenství a sběr bylin.“

Don DeLillo – Padající muž (doporučuje studentka výtvarné výchovy a angličtiny Lucie Theinerová)

03426838.jpeg

„Je to postmoderní román, hlavní téma je útok na věže v New Yorku,“ říká Lucie, a když se jí ptám, jestli to není na léto moc depresivní čtení, odpovídá, že ne. „Líbí se mi současná témata. Přijde mi to osvěžující, protože tohle jsme všichni zažili. Dodnes si pamatujeme, co jsme dělali v ten den útoku.“ Lucie taky připomíná, že DeLillo umí skvěle střídat tempo, což se na dlouhé letní dny může jenom hodit. Když vám tedy nebude vadit, že čtete o jedenáctém září.

Jerrold Sadock – Gramatika západní grónštiny (doporučuje písničkář Dominik Zezula)

Nejbizarnější, ale na druhou stranu možná taky nejvíc uklidňující čtení doporučuje písničkář Dominik Zezula z Post-hudby. „Flákání u vody mám nejvíc spojené se čtením různých gramatik. Teď mě nejvíc zajímá gramatika západní grónštiny. Budu si číst o strukturách toho jazyka a tím se budu uklidňovat, zatímco ostatní se budou koupat.“ Krom jazykovědy se ale Dominik těší taky na román, o kterém toho ještě hodně uslyšíme, Martin Juhás čili Československo od Davida Zábranského.

03386946.jpeg

Martin Reiner – Básník / Román o Ivanu Blatném (doporučuje vedoucí programu Radia Wave Robert Candra)

Další kniha z kategorie bichlí, tedy na cesty vlakem (pokud třeba jedete na léto na Sibiř) naprosto ideální. Robert Candra doporučuje vítěze letošního ročníku Magnesia Litera Martina Reinera a jeho knihu Básník o Ivanu Blatném. „Musím říct, že přes určité výhrady ke knize, včetně nesympatií k postavě Blatného, bych tuhle knížku doporučil. Poskytuje velice zajímavý vhled do dobového kontextu, který obklopoval českou literaturu.“

Michel Faber – Kvítek karmínový a bílý (doporučuje Martina Pavloušková, Radio Wave)

Kvítek karmínový a bílý je kniha, která se svými 900 stranami nejlépe splňuje předpoklady prázdninového čtení. „Čte se ale velice rychle. Našla jsem v ní jedno moudro, které si prostitutky vzájemně sdělují – muži se prý rádi rochní v hříchu. A my jsme ten hřích, ve kterém se rochní. Je to o prostitutkách v Londýně v 19. století a je to skvělé čtení.“

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.