Mucha a latex: Stuckista Harvey v Praze

25. srpen 2016

Umění předního britského stuckisty Paula Harveyho je vystavené v Praze. Výstavu s názvem From London to the Czech Avant-Garde hostí pražská galerie Černá labuť. K vidění jsou práce ovlivněné českým uměním, mimo jiné plakáty Alfonse Muchy, Karlem Teigem a českou avantgardou 20. a 30. let.

Hned v prvním bodu stuckistického manifestu se mluví o důležitosti autenticity. A právě ta se může zdát při pohledu na Harveyho práce problematická. Jeho inspirace českým uměním se může zdát příliš popisná a tvorba, která podle zásad stuckismu nemá mít na zřeteli komerční úspěšnost, ve výsledku příliš líbivá, nenáročná a konvenční. Na druhou stranu, Harvey chápe výzvu k autenticitě jinak než jako výzvu k hledání osobitého výtvarného jazyka. Je pro něj spíš výzvou ke svobodě a k tomu, aby prostě každý, kdo má chuť malovat, maloval: „Každý má právo dělat, co chce. Na čem záleží, je, jestli chcete malovat a jestli děláte to, co cítíte, a to, co máte potřebu vyjádřit. A ne to, co kritici a vlivní lidé považují za umění. Stuckismus mi změnil život, podobně jako dříve punk rock.“

03692182.jpeg

Harvey věří, že se dnes v Británii přehlížený stuckismus jednou stane populárním, podobně jako to bylo třeba právě s punkem: „V Británii se na stuckismus často dívají svrchu a nenávidí ho. A mně to celkem vyhovuje, protože podobné to bylo na začátku s punkem. O jeho potenciálu mimo jiné svědčí to, že za necelých dvacet let, co stuckismus existuje, se rozšířil do celého světa.“ Poslechněte si více o Harveyho přístupu k umění a filosofii stuckismu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.