My Street Films pokračuje. Nejčastěji se filmy zabývají městskou anonymitou a chátrajícími domy

26. únor 2015

Na české filmové mapě se od startu projektu objevilo už několik desítek krátkých filmů. Soutěž My Street Films letos vstoupila do svého druhého ročníku, který se má rozprostřít i mimo Prahu – deadline pro náměty na snímky natáčené filmaři i amatéry v jejich sousedství je 20. dubna 2015. Autor nejlepšího z nich pojede v červnu na Open City Docs Fest do Londýna. Každý přijatý film ale získává svoje místo na mapě, ze které se začíná stávat zajímavá zpráva o bydlení ve městech.

Průzkumem filmové mapy se dá zjistit, jak se některé pražské čtvrti proměnily (třeba na příkladu letenské kavárny Liberál), i to, že za rohem od vašeho domu se v divném baru prodává pervitin. Místních kuriozit, jako je bohnický hřbitov bláznů, na ní ale najdete málo. Nejčastěji se ve videích opakují motivace narušit filmem městskou anonymitu. Poznat svoje sousedy s kamerou v ruce se vydal jeden z lektorů projektu Ivo Bystřičan, autoři filmu, který se odehrává ve vysoké bytovce na Želivského ulici, i režisérka loňského vítězného filmu Na Knížecí Taťána Rubášová. V jejím videu převypráví historii místa obyvatelka jednoho z domů u autobusového nádraží na pražském Smíchově. Cit pro místní příběhy a každodenní zkušenost lidí, kteří jsou s místy nejsilněji propojení, prokázala i ve svém druhém filmu pro My Street, kde „svoje“ Na Knížecí ukazují a komentují řidič autobusu, který tu má konečnou, bezdomovec a Vietnamka, jejíž rodina tu provozuje nehtový salon.

03324679.png

Motivaci vzbouřit se proti místní anonymitě a zvyku s nikým se v sousedství nezdravit, natož si povídat, prozrazuje i několik upoutávek na sousedská setkání a slavnosti. Autor filmu Jiřák zkombinoval do nenápadné městské crazykomedie obrazy nafukovací žirafy poletující po náměstí a nahrávku z debaty občanů o jeho budoucí podobě, která má téměř formanovské momenty. Povědomí o potřebě místních center, kde se lidé mohou potkávat, je znát z filmu Apoleny Rychlíkové a Vladimíra Turnera z Černého Mostu, kde centrum znamená obchodní centrum a děti tu jsou zvyklé si místo na hřiště chodit hrát mezi barevné balonky v dětských koutcích. Film nazvaný Kyjský rybník má na mapě své místo proto, že pro Kyje a celé okolí splňuje funkci místa setkávání právě on.

Druhým nejpalčivěji pociťovaným městským problémem se zdají být prázdné, chátrající budovy. Zabývají se jimi kromě krátkých filmů pravidelně natáčených filmaři-aktivisty při obsazování domů squattery i další snímky místních. Ty mívají podobu třeba jen krátkého naléhavého upozornění na budovy, které svoje okolí ohrožují. Videovtip režiséra Andrana Abramjana o opuštěném nádraží Zbiroh kombinuje záběry pořízené na místě se starým americkým propagačním filmem o železnici.

03324665.png

Pilotní ročník My Street Films se zaměřil na pražské ulice, už loni se ale na mapě objevilo několik filmů mimo hlavní město, letos se chce projekt rozprostřít i do slovenských, polských a maďarských ulic.

03324661.png
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.