Na výstavě Generation Smart uvidíte, jak mladí umělci pracují s každodenností jménem internet

26. květen 2015

V Galerii Národní technické knihovny v Praze uvidíte řadu objektů a nejen digitálních obrazů s názvem Generation Smart. Kurátoři David Kořínek a Milan Mikuláštík spolu vedou atelier supermédií na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové, kde idea výstavy také vznikla. Koncepce expozice vychází z názoru, že vlivem masového rozšíření internetu se umění výrazně změnilo.

Generation smart zmiňuje sociální teoretik Marshall McLuhan, obecně definuje přerod společnosti do elektronické éry. Označení smart generation také využívá řada nových sérií automobilů, praček nebo telefonů. Hlavním kontextem názvu výstavy je ale fenomén Generation Flash, jehož autorem je Lev Manovich. Tento výraz označuje autory internetového umění tvořící pod vlivem animačního programu Flash. Klíčový výraz pro čtení této výstavy je ale postinternet. Termín, který poprvé použila Marisa Olson v rozhovoru We make money not art v roce 2008, kde se vymezila vůči netartu.

„Hlavní rozdíl mezi netartem a postinternetem spočívá v tom, že netart pracuje s novými médii jako s něčím výjimečným. Pro současnou generaci autorů se stal internet něčím banálním a každodenním, pracují s ním jiným způsobem. Internet sám není ve středu zájmu autora, nestává se objektem, je zrcadlem veškeré společnosti. Název Generation Smart jsme ale použili proto, abychom se vyhnuli tomu, že vystavujeme jen postinternetové umělce. Chtěli jsme obsáhnout širší spektrum, zjišťujeme, jak současní mladí umělci ve své tvorbě reflektují každodenní samozřejmou přítomnost digitálních obrazů, chytrých technologií a sociálních sítí,“ říká Milan Mikuláštík, kurátor NTK.

03397036.jpeg

Vystavující umělci jsou většinou studenti nebo absolventi českých vysokých uměleckých škol. Cílem výstavy je tedy zároveň ukázat, jaké projevy a specifika má česká verze postinternetového umění. Mezi autory najdete umělce pracující s objektem, videem, instalací, ale i třeba studenty malby. „Konkrétně mě zaujali autoři Filip Dvořák a Martin Kolarov, což jsou studenti malby na UMPRUM, kteří měli před pár měsíci výstavu v Galerii Jelení s názvem HASHTAGNIKE. Speciálně zajímavé je to, že například Filip Dvořák je původně bytostný malíř, a to, co vystavuje teď v NTK, se týká diskuse k závěsnému obrazu s použitím laserů a podobně. Je to ale věc, která obstojí i mimo označení postinternet,“ popisuje část výstavy David Kořínek.

Poslechněte si celý rozhovor o výstavě, která trvá až do 13. června v Galerii NTK v Praze. 1. června v 15:30 vás kurátoři zvou na komentovanou prohlídku.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka