Na výstavě Vlny promlouvá současné umění o minulosti

10. listopad 2014

Použitá matrace, psací stroj, písek a brambory. Expozice Vlny není klasicky pojatá historická výstava, která by připomínala předrevoluční události pomocí doprovodných textů nebo nabízela osobní vzpomínky pamětníků. Pro unikátní podobu výstavy bylo klíčové, že na ní s historičkou Karinou Hoření spolupracovali současní umělci.

V opuštěném paláci v Cihelné ulici v Praze 1 vzniklo dočasně Sametové centrum, které přibližuje různé aspekty předlistopadové české společnosti a události 17. listopadu 1989. Součástí centra je taky site-specific výstava Vlny, která ukazuje proměny československé společnosti ve druhé polovině 80. let.

„Inspirativní pro nás byl samotný prostor Sametového centra. Protože jsme měli omezený rozpočet, tak bylo jasné, že tady z těch částečně zanedbaných místností nemůžeme vytvořit klasické výstavní síně. Takže jsme se naopak rozhodli téhle skutečnosti využít a pojali jsme tu výstavu spíš jako uměleckou instalaci, která ale pracuje s dobovými dokumenty a předměty. Na výstavě se mnou spolupracoval Jiří Maha, který k práci ještě přizval umělce Jiřího Kovandu,“ popisuje koncept výstavy Karina Hoření.

03247032.jpeg

Jak vypadala spolupráce historičky a konceptuálních umělců v praxi dobře ilustruje následující historka: „Jedna z důležitých kapitol té výstavy je nástup takzvané Nové vlny v populární hudbě. Já jsem chtěla, aby návštěvníci výstavy měli možnosti vidět hlavně historické dokumenty, které se vážou nejen ke vzniku Nové vlny, ale taky k tomu, jaké měli tehdejší hudebníci problémy s režimem. A Jiří Maha mi na to říká, že jasně, ale že tam chce hlavně vysypaný písek a brambory,“ popisuje s nadsázkou Karina, jak instalace v jednotlivých místnostech vznikaly. Kromě dobových židlí, křesel, stolů, psacího stroje a hudebních nástrojů, je součástí výstavy i jedna hodně omšelá matrace.

„Když jsme mluvili s Františkem Stárkem, který byl jednou z předních postav československého undergroundu, tak nám řekl, že část výstavy věnovaná tomuto fenoménu by měla být ve sklepě a měla by tam být matrace. Dokonce nám jednu svoji starou matraci, která s ním procestovala různé umělecké a disidentské komunity, věnoval,“ vysvětluje Karina.

03247033.jpeg

Originálním způsobem pojatá výstava Vlny nenabízí návštěvníkům žádný rigidní výklad minulosti. Ukazuje dobové dokumenty a předměty v nových souvislostech a nabízí návštěvníkům nový a osvěžující pohled na historické události, které často v tradičněji pojatých expozicích působí už značně vyprázdněně. Do Sametového centra v Cihelné ulici se na výstavu můžete zajít podívat do 20. prosince.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.