Návrat do Adriaportu – tunel z Československa na Jadran

31. březen 2014

Adéla Babanová natočila fiktivní dokument o tom, jak se komunistické Československo aspoň na chvíli stalo přímořskou zemí. Film Návrat do Adriaportu vychází ze skutečných událostí. Koncem 70. let se totiž skutečně začaly zpracovávat plány na železniční tunel, který by Československo propojil s Jadranem.

Na výstavě Návrat do Adriaportu v Galerii hlavního města Prahy se kromě filmu můžete podívat na skutečné stavební plány tunelu a další dobové dokumenty. „Z prostorových důvodů jsme nemohli vystavit veškerou dokumentaci, ale jsou tady třeba podrobné stavební plány tunelu a různé výpočty. Bylo třeba detailně spočítáno, kolik by tunel stál a kolik peněz by si na něj Československo muselo půjčit,“ popisuje Adéla Babanová, co dalšího kromě filmu v Colloredo-Mansfeldském paláci uvidíte.

Autor nápadu profesor Karel Žlábek dostal v 70. letech svolení začít na projektu spolu se státním podnikem Pragoprojekt pracovat. Do detailu promyšlená studie se ale nikdy nerealizovala – finanční náklady byly obrovské a spolupráce s Rakouskem v té době nemyslitelná.

03092092.jpeg

Adéla Babanová ve svém fiktivním dokumentu diváky mystifikuje a vypráví příběh o tom, že tunel v roce 1980 skutečně vznikl. Z vytěžené zeminy si pak Československo v Jaderském moři postavilo umělý ostrov, který dostal jméno Adriaport. I tahle část filmu se zakládá na skutečných faktech, protože navrhovaný projekt skutečně počítal se stavbou umělého poloostrova. Ten by ale nesloužil k rekreaci, ale převážně k nakládání zboží dopravovaného po moři do československých nákladních vlaků.

Projekt Karla Žlábka zapadl a dnes o jeho seriózně míněných plánech na tunel k Jadranu ví už jen málokdo. Futuristická vize československého moře ožívá aspoň na chvíli ve filmu Adély Babanové.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.