Nejlepší seriály roku 2015: Fargo, The Knick, Narcos a další

17. prosinec 2015

Žebříček nejlepších současných televizních seriálů letos vedou pokračování už známých příkladů quality tv. Své místo v něm právem mají i komiksové tituly od Marvel Studios tvořící překvapivý protipól k jejich filmovým crazy komediím. O pestrost se postaraly novinky, jako je animovaný BoJack Horseman o herci-muži-koni v krizi středního věku nebo Show Me a Hero, seriál Davida Simona o studené válce společenských tříd ve městě Yonkers na přelomu 80. a 90. let.

1. Fargo 2
Nové postavy, nový příběh, povědomé dějiště. Detektivka, gangsterská sága, drama o maloměšťáctví a sci-fi. Neobyčejně vrstevnaté dílo, které dokonale zachycuje rozkymácenou atmosféru amerického snu v krizové etapě jménem 70. léta. Až absurdně dokonalý vizuál, který se pohybuje na pomezí katalogu a tíživého snu, scenáristická obratnost, která bratry Coeny nejen evokuje, ale místy i úspěšně dorovnává, překvapivé obsazení, v němž září hlavy, které jste už dávno odepisovali. Fargo je divácky nevídaně stimulující drahokam, černá komedie, absurdní drama i antická tragédie. Letošní trumf fenoménu quality TV.

2. The Knick 2
Nadčasová témata závislosti, společenské třídy, rasy, soutěživosti a touhy druhá sezona znamenitě propojuje nejen s dobovými lékařskými experimenty a vzestupem eugeniky, ale i s aktuálním motivem migrační krize. Mimořádný cit pro detail, brilantně komponované kamerové jízdy bez střihu a nevídaná práce se světlem a prostorem. Nejlepší film Stevena Soderbergha je seriál.

3. Narcos
Magický realismus na koksu. Na jedné straně procedurální historický (byť místy realitou jen volně inspirovaný) thriller o souboji s kolumbijskou narkomafií, na straně druhé černá komedie o době, kdy se tak řečení hodní pelešili se zlými tak důkladně, až zapomínali, jaký princip zastupují. Obraz totálního rozkladu jedné jihoamerické společnosti, který se od lehkého úsměvu stupňuje až k nepříjemnému mrazení. Exkurz do nedávných dějin už dlouho nebyl tak vtahující. I proto, že Wagner Moura v roli Pabla Escobara předvádí životní výkon.

Čtěte také

4. Show Me a Hero
Seriál o sociálním bydlení mezi desítkou nejlepších. Hysterie „slušných“ obyvatel města Yonkers jako základ mnohovrstevnaté paralely k současným projevům společenské nesnášenlivosti. Scénář Davida Simona a Williama F. Zorziho (The Wire) podle skutečných událostí přelomu 80. a 90. let, kdy valná část bílého obyvatelstva střední třídy odmítla výstavbu startovacích sociálních bytů ve své čtvrti.

03486053.png

5. Jessica Jones
Psychologické drama, které mixuje komiksové i noirové zákonitosti, s ženskou verzí citově frustrovaného, cynického soukromého očka. Žánrová a zároveň velmi současná záležitost, ve které hrají téměř všechny hlavní role ženy. Ne náhodou jsou klíčovými slovy trauma, vina nebo sekundární viktimizace obětí. Jessica, která dokáže rukama zastavit jedoucí auto, shromažďuje během třinácti epizod spíš vnitřní sílu postavit se původci svých traumat, která musí nejprve pojmenovat, pochopit a cestou z temnoty vytáhnout pár ostatních. Jejím protivníkem je těžká komiksová váha, nejlepšímu záporákovi marvelovského světa dýchá na záda jen Daredevilův Wilson Fisk.

6. BoJack Horseman
Surreální a temný animovaný úlet a vrchol vlastní tvorby Netflixu o pachtění herce-muže-koně v krizi středního věku s hvězdným obsazením dabérů: od Aarona Paula přes J. K. Simmonse až po camea od Stephena Colberta nebo Paula McCartneyho.

7. Daredevil
Slepý mezi jednookými. I v marvelovském světě žijí lidé, kteří musí platit nájem a potácí se na okraji společnosti. A ty nechrání ani Kap, ani Iron Man, dokonce ani Hawkeye, ale slepý právník. Netflix vstoupil na neprobádané teritorium a superhrdinský koncept spojil s právnickým dramatem, civilní gangsterkou a martial arts akčňákem. Navrch přidal jednoho z nejlepších padouchů, který se v audiovizuálním ztvárnění marvelovských komiksů objevil – milovníka monochromatické malby Wilsona Fiska. Výsledek v klidu strčí do kapsy všechny blockbustery s notoricky známým komiksovým logem.

8. Mr. Robot
Právem nejdiskutovanější nový seriál sezony ― kybernetický konspirační thriller a manifest undergroundového hacktivismu s uhrančivým hlavním hrdinou. Nihilistický nerd Elliot s disociativní poruchou identity (famózní Rami Malek), podvratný scénář, skvělý elektronický soundtrack a formální virtuozita odkazující k stěžejním dílům Davida Finchera či Stanleyho Kubricka. Zvláštní cena za nejnápaditější předtitulkové sekvence a nejhezčí retro font.

9. Walking Dead 5/6
Jediný seriál, který se ze dna ladně vydrápal na vrchol. I letos si Walking Dead udrželi vysoký standard a potvrdili, že stále rostoucí sledovanost má své důvody: chytrá dramaturgie, strhující vyprávění a jeden z nejcharismatičtějších a nejambivalentnějších televizních hrdinů poslední dekády (Rick Grimes). Seriál atakující rovnoměrně mozek, srdce i žaludek.

10. Better Call Saul
„Neříkám, že jsi špatný člověk, říkám, že jsi zločinec.“ Ohledávání hranic zákona, morálky a svědomí tentokrát v komornějším podání Všiváka Jimmyho, později známého jako Saul Goodman v seriálu Breaking Bad.

Zvláštní pozornost a zmínku na konec věnujeme jednomu z nejlepších seriálů televizní historie, který letos po osmi letech skončil záběrem na meditujícího Dona Drapera. Mad Men zůstávají nedostižní ve své komplexnosti – počtu témat a dobových proměn, které během sedmi sezon zvládl tým Matthewa Weinera reflektovat. Konec Mad Menů naštěstí vynahrazuje celá letošní seriálová nálož.

Spustit audio