Nejlepší seriály roku 2016: Deprese, nostalgie a právníci

21. prosinec 2016

Zlatý věk televize pokračuje. Rok 2016 přinesl několik skvělých pokračování našich oblíbených titulů, ale taky výborné debuty. Poprvé se do našeho výběru dostaly hned dva české seriály. Pořadí je tentokrát abecední.

American Crime Story: The People v. O.J. Simpson
FX
Minisérie rekonstruující nejsledovanější soudní proces historie USA s milovanou celebritou v roli obžalovaného z vraždy. Souhra perfektních hereckých výkonů a scénáře, který analyzuje všechno, co v případu vraždy exmanželky O.J. Simpsona hrálo roli: rasismus, sexismus, kult celebrit, moc médií a PR i propast mezi obyvateli luxusních čtvrtí a zbytkem společnosti. Legendární hvězda amerického fotbalu, herec, moderátor a první černošský člen luxusních golfových klubů letos posloužil jako postava, díky které si Spojené státy zpětně uvědomují leccos o své historii – stejné kauze se věnoval i dokument O.J.: Made In America.

Atlanta
FX
Jeden z nečekaných seriálových hitů roku. Donald Glover aka rapper Childish Gambino natočil seriál o hlavním městě současné vlny amerického rapu, který nakonec o rapu zas moc není. Twinpeaksovský surrealismus, kterého chtěl docílit, tu chvílemi volně přetéká ve zcizující a udivený hyperrealismus.

via GIPHY

Better Call Saul 2
AMC
Záměrně subtilní prequel k ikonickému seriálu Breaking Bad se druhou sezónou zařadil mezi dosavadní vrcholy autorské quality TV. Neokázalý, ale mistrovsky vystavěný scénář, silné, realistické a (právě proto) nevyzpytatelné figury. Mimořádný cit pro detail i strukturu jednotlivých epizod, precizně komponované obrazy využívající neobvyklých úhlů kamery, a ovšem – nedostižná tragikomická kreace Boba Odenkirka v titulní roli. Better Call Saul je nejlepší možný spin-off: odehrává se v povědomém světě, který je ale při každé příležitosti nenápadně otevírán novým tématům a hloubkám. Nejlakoničtější heartbreak.

03766840.jpeg

BoJack Horseman
Netflix
Animovaná černá komedie a konina BoJack Horseman se dočkala třetí sezóny. Ne, že by dvě předchozí sezóny nestály za zmínku, v té letošní ale vše zapadlo do sebe přesně tak, jak mělo. BoJack Horseman je depresivní satira zábavního průmyslu, u které člověk neví, jestli se má smát, brečet, nebo se zbláznit. #GetDatFetus #KillDatFetus

Horace and Pete
LouisCK.net
Splněný sen Louise C. K. Deset různě dlouhých epizod z prostředí jednoho z posledních brooklynských dive barů – rodinného podniku vlastněného už sto let řetězem Horáců a Peteů, místa načichlého alkonostalgií, kde se hipstrům účtuje dvojnásobek, protože přišli ironicky. Těžce depresivní humor směřuje v baru, kde už pár lidí umřelo, vždy ke stejné pointě: všichni jsou hrozní. A když jsou všichni hrozní, nikdo nemůže být nejhorší. Za barem Alan Alda, Steve Buscemi a Louis C. K. Žánr: rodinný antisitcom.

Jedna noc
HBO
Vinen nade vší pochybnost? Co se s vámi ale může stát v mezidobí, než jsou pochybnosti připuštěny, nebo zažehnány? Tísnivá, až dusivá atmosféra seriálu, který si všímá „slepých míst“ justice, patří k zážitkům roku. Jedna noc není jen působivým dramatem o prudkém životním zlomu a jedné osobní proměně, jde také o procedurální pohled na to, jak represe dokáže ve zdánlivě pokojné lidské bytosti probudit instinkty predátora. Seriál, v němž jsou všichni tak trochu vězni ve světě, který trpí neléčitelným ekzémem. K tomu osvobozující výkon Johna Turturra.

03766844.png

Narcos 2
Netflix
Mohla to být mátožná repetice magického narko-realismu první série, zbytečný dovětek k originální, vtipné, drsné i zdrcující fresce ze života monstra a jeho lovců. Jenže není. Druhá sezóna Narcos prohlubuje a radikalizuje poetiku jedničky, aniž by ji jakkoli ředila. Upozaďuje problematický voice over agenta DEA Murphyho, staví do popředí demytizaci Pabla Escobara a mistrovsky si pohrává s žánrem. Devátý díl, lyrický návrat k otcovským kořenům, patří k vrcholům celé seriálové sezóny.

Orange Is the New Black 4
Netflix
Zatím nejlepší sezóna komediálního drama seriálu ze ženského vězení rozehrává krutou ukázku toho, jaké konsekvence může mít úmysl řídit věznici jako firmu. V mrazivém závěru nechává znít echo událostí, které vedly ke vzniku Black Lives Matter. Současně si seriál podržel to, co mu jde nejlíp – vyprávění životních příběhů žen, které by hlavní roli nikde nedostaly. Jak praví Variety: co se týče vzdělávání privilegovaných o tom, jak to chodí ve čtvrtích, kde nikdy nebyli, neměl od dob legendárního The Wire podobný dosah a účinek žádný jiný seriál.

Pustina
HBO
Nejlepší český porevoluční seriál, kriminálka i rodinné drama natočené uprostřed vytěžené měsíční krajiny. Na půdorysu vzniklém podle nejlepších světových seriálů poslední doby se českým scenáristům podařilo vystavět originální příběh o rozpadu jedné české rodiny a místní komunity. Souhra vizuální koncepce režiséra Ivana Zachariáše, která akcentuje to podstatné z promyšleného scénáře a perfektních výkonů dobře obsazených herců. Pobídka k debatě o tom, jak to vlastně dnes v Česku vypadá, co je ještě žánr, co trend a co realita.

03736929.png

Semestr
Stream
Generační dramedie, satirické sitcomy i estetika amerického nezávislého subžánru „mumblecore“ se coby inspirace potkávají v nízkorozpočtovém, ale formálně nezvykle dotaženém seriálu Semestr, který je největším domácím překvapením sezóny. Šest měsíců v životě mladého páru prožívajícího všední výhody i úskalí vztahu na dálku je bystrým popisem (ale i komentářem) sebestředného životního stylu a komunikačních problémů současných mileniálů pevně zasazeným do digitálního prostředí sociálních sítí. Série, důvtipně využívající specifického prostředí facebookových zdí a skypeových konverzací, nápaditě těží z permanentního multitaskingu i netrpělivosti svých postav a nebojí se místo dějových zvratů soustředit na charakteristický slovní balast a banalitu každodennosti.

Stranger Things
Netflix
Seriálová pastiš roku. Kdo spočítá odkazy na všechno od filmů Stevena Spielberga přes knihy Stephena Kinga až po seriál Twin Peaks, vyhrává druhou sezónu, která už se natáčí. K úspěchu této nostalgické lázně bezpochyby přispěl i ponurý a minimalistický synťákový soundtrack.

03684071.png

The Fall 3
BBC Two, RTE One
Showrunner Allan Cubitt vsadil ve třetí sezóně nekonvenčního britského seriálu na meditativní tempo a ještě studenější analytické monology na úkor (o to hrozivější) akce. Místo napínavého vyšetřování a souboje dvou přitahujících se predátorů na opačné straně zákona předložil zmateným divákům jedovatě detailní charakterovou studii manipulativního misogynního vraha. Hlavními přednostmi série jsou soustředěná režie využívající vláčných pohybů kamery, neustále prohlubovaná plíživá tenze, překvapivě věrohodný vyšinutý magnetismus Jamieho Dornana a jedna z nejemancipovanějších (a nejambivalentnějších) ženských postav současné quality TV, komisařka Stella Gibson v podání Gillian Anderson. Síla seriálu se vždy skrývala spíš v šepotech než výkřicích; v nepatrných gestech, sotva slyšitelných náznacích a mučivé vibraci výhružného ticha.

Young Pope
HBO
Ztělesněná kontradikce. Projekt, který do seriálů přináší eruptivní autorskou imaginaci, odvážně porušuje některá žánrová pravidla a hlavně v první polovině pracuje s prvky nepředvídatelnosti – dějovými, náladovými i ideologickými. Jenže čím déle pontifikát rockové hvězdy / dogmatika Pia XIII. běží, tím zřetelnější je, že Mladý papež je spíš nahodilý než radikální, spíš okázalý než podvratný a spíš pompézní než skutečně chytrý. Přesto si především za první polovinu Sorrentinův papež lehkou lásku zaslouží.

Westworld
HBO
Chytlavá kombinace sci-fi a westernu přišla v očích mnoha diváků o své kouzlo kvůli fanouškovským teorím, kterým se povedlo odhalit velkou část finálních zvratů už několik epizod předem. Westworld však nestojí jen na komplikovaném narativu, scénář Jonathana Nolana a Lisy Joy naplňuje fascinující metaforu umělého světa vypůjčenou ze sedmdesátkového filmu Micheala Crichtona komentářem samotné podstaty quality TV.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.